Vulcanul Puturosu s-ar putea trezi! Kilometri cubi de magmă clocotesc în mijlocul României

Lacul Sfânta Ana / Munții Ciomatu
Lacul Sfânta Ana. Foto: Wikimedia Commons

O echipă de cercetători a descoperit că un vulcan din România ce a erupt ultima oară în urmă cu 30.000 de ani nu este stins, având dedesubt între 8 și 24 de kilometri cubi de magmă.

Este vorba de Vulcanul Ciomatu-Puturosu, aflat în Carpații Orientali, în Munții Harghitei. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Earth and Planetary Science Letters, citat de Adevărul, o erupție nu este iminentă, însă riscul există.

În urmă cu multe zeci de mii de ani, activitatea vulcanică din zonă a dus la formarea Lacului Sfânta Ana.

”Verificăm mai ales vulcanii activi – din motive evidente, ei dovedind un risc real, spune coautorul studiului. Totuşi nu trebuie să trecem cu vederea vulcanii tineri formaţi relativ recent, întrucât aceştia prezintă un risc pe care e necesar să-l evaluăm”, se precizează în studiul realizat de o echipă de cercetători din Elveția, Ungaria și România.

Sub vulcanul din Ciomatu-Puturosu ar fi cantități uriașe de magmă, ce ar depăși de 20.000 de ori volumul Marii Piramide din Gizeh.

Echipa de oameni de știință caută să afle mecanismele din spatele trezirii la viață a vulcanilor considerați stinși, un exemplu în acest sens fiind Bolshaya Udina din peninsula Kamceatka.

”Faptul că un vulcan aparent mort precum Ciomatu de fapt ar putea erupe la un moment dat ne indică că trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra vulcanilor inactivi şi poate chiar să le redefinim statutul”, cred cercetătorii.