Vrei să cumperi criptomonede? Cele 7 lucruri pe care trebuie să le știi

Criptomonedele, precum Bitcoin, sunt tot mai populare și în România. Foto: Pixabay

 

Criptomonedele sunt mai populare ca oricând, iar cum prețurile lor continuă să crească, tot mai mulți sunt tentați să investească în ele. Chiar și așa, înainte de a cumpăra prima criptomonedă, ar trebui să cunoști și latura riscantă a acestora.

1. Nu cumpăra mai mult decât îți permiți să pierzi

Criptomonedele sunt mult mai riscante decât alte investiții. Volatilitatea este garantată. Investițiile nu sunt garantate de o autoritate financiară, iar prețurile criptomonedelor se schimbă de la minut la minut, uneori diferențele fiind uriașe. Piața criptomonedelor a suferit deja numeroase corecții foarte dure și, probabil, va mai avea parte de scăderi bruște și în viitor.

Nu mizați economiile de o viață pe nicio monedă virtuală.

2. Cercetați bine piața

Înainte de a investi în valuta digitală, studiați tehnologia din spatele acesteia, pentru a înțelege mai bine valoarea acesteia.

Nu ar strica să vă consultați cu prietenii care au investit deja în monede virtuale, și nici să citiți cât mai mult despre acestea.

3. Nu investiți din frica de a fi lăsați în urmă

O investiție nu trebuie făcută din teama de a pierde trenul. Nu vă grăbiți înainte de a cumpăra o criptomonedă, ci studiați bine piața. Cercetarea vă poate aduce bani și vă poate scuti de pierderi. Dacă ați văzut că o monedă digitală a crescut cu 30 la sută în valoare în ultimele 24 de ore, nu înseamnă că v-ați documentat!

Orice valută are speculanții săi, astfel că nu vă lăsați influențați doar de tendințele de moment.

4. Dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil că este

Piața criptomonedelor este plină de șarlatani, așa că promisiunile care însoțesc monedele nu ar trebui crezute, ci verificate.

O investiție naivă vă poate provoca pierderi uriașe.

5. Verificați, verificați, verificați

Dacă aflați despre o ofertă de nerefuzat, treceți mai departe, cel mai probabil este ceva putred la mijloc. Nu credeți poveștile despre profituri de 10 ori mai mari decât suma investită! Verificați cu atenție orice informație înainte de a investi.

6. Nu vă lăsați influențați de valoarea pe unitate

Doar pentru că o monedă virtuală costă câteva zeci de cenți, nu înseamnă neapărat că este mai ”ieftină” decât Bitcoin, de exemplu, care e evaluată în prezent la aproape 50.000 de euro. Nu toate criptomonedele sunt create în mod egal.

Sunt mii de monede virtuale, fiecare creată în mod diferit. Pentru a stabili valoarea unei astfel de monede trebuie înțeles cum și de ce a fost creată. Care este utilitatea sa, cât de mare este comunitatea de dezvoltatori ai acesteia, cât de activă este această comunitate, etc.

De asemenea, interesați-vă de cât de bun este modelul de securitate al monedei și cât de des este întreținută baza de cod a acesteia.

7. Unde îți poți ține monedele virtuale

Criptomonedele sunt bunuri la purtător, astfel că securitatea lor este importantă. Nu dezvăluiți parolele portofelului digital unor terți, fiind numeroase exemple de fraudă pe piața monedelor virtuale.

Unii investitori preferă să paseze responsabilitatea păstrării parolei care deblochează monedele virtuale unui serviciu special creat pentru acest lucru, însă și acestea au fost adesea atacate de hackeri în ultima vreme.