Vot în Parlament pentru Guvernul Dăncilă. Ce au decis senatorii și deputații

Viorica Dăncilă Sursa foto: psd.ro
Viorica Dăncilă Sursa foto: psd.ro

Vot Parlament Guvern. Al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile parlamentare din 2016 a primit astăzi votul de învestitură. Parlamentarii au votat Guvernul Dăncilă. Au fost 282 de voturi „pentru”, 136 „împotrivă” și o abținere.

Toți miniștrii propuși în Cabinetul condus de Viorica Dăncilă au fost audiați astăzi și au primit voturi favorabile în comisiile parlamentare. Au votat, în general, împotriva lor senatorii și deputații din PNL, USR și PMP.

După ora 15:00 a început și discursul Vioricăi Dăncilă și au avut reacții și reprezentanții partidelor parlamentare, înainte de votul pentru învestirea noului Executiv. Dăncilă a spus că „nicio altă instituție, centru de putere, nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut”. Aceasta a mai adăugat și că „țara trebuie să fie condusă de cei aleși, nu de cei numiți”.

„Vreau ca românii să aibă salarii cât mai apropiate de cele din Uniunea Europeană. Majorările salariale de anul trecut au redus cu 70% numărul medicilor care îşi depun dosare pentru plecarea din ţară. Aceasta e calea pe care trebuie să mergem, să creştem salariile. În 2020, salariul minim net pe economie va depăşi 300 de euro”, a susţinut Dăncilă.

Viorica Dăncilă a mai spus și că în Parlamentul European a văzut că puterea și opoziția „pot avea un dialog civilizat și constructiv. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a convinge românii că nu au greșit atunci când au îndrăznit să creadă în România”.

Viorica Dăncilă a mai spus și că în guvernarea sa va fi majorat punctul de pensie, iar inechitățile vor fi eliminate printr-o nouă lege a pensiilor. De asemenea, a mai adăugat și că va fi făcut o reformă a administrației.

„Suntem o ţară cu una dintre cele mai bune infrastructuri de IT din lume. Vreau ca cele mai multe tranzacţii şi depuneri de documente să se facă prin mijloace online. Am în vedere reducerea birocraţiei prin simplificarea sistemului fiscal, reducerea sau comasarea numărului de taxe plătite. Am în vedere maxim 50 de taxe cu aplicare generală şi cât mai curând posibil”, a mai spus Viorica Dăncilă în Parlament.

Vot Parlament Guvern. Reacția lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea, președintele PSD, a spus că noul guvern „trebuie să performeze în spirit european, dar în folosul românilor”. De asemenea, Dragnea a mai spus și că economia din România trebuie „să-și primească porția de oxigen” și că încă este fragilă după perioada comunistă.

„În 2016, guvernarea PSD-ALDE a început implementarea celui mai ambiţios program de guvernare din ultimii 27 de ani. Adversarii noştri au depus eforturi mari pentru a ne împidica să implementăm programul de guvernare. (…) Coaliţia PSD-ALDE vine azi în faţa Parlamentului cu o echipă guvernamentală care are în faţă o misiune.

România este stat suveran şi e datoria noastră să apărăm această suveranitate cât trăim. Suveranitatea nu este doar o stare politică, ci o stare de spirit. Acest guvern are misiunea de a face performanţă economică, de a mări veniturile românilor, de a creşte nivelul investiţiilor, păstrându-şi suveranitatea, adică independenţa în gândire”, a declarat Liviu Dragnea înaintea votului pentru învestitura noului Guvern condus de Viorica Dăncilă.

Vot Parlament Guvern. Reacția PNL

Pentru PNL a luat cuvântul Raluca Turcan. „S-a demonstrat că românii pot îndura mult. Întrebarea pe buzele tot mai multor români e dacă o femeie poate reuși acolo unde bărbații PSD au eșuat. Ar fi interesant să reușiți.

Dar nu putea trece cu vederea că sunteți a patra propunere de premier făcută de Dragnea, care el însuși a recunoscut că are mână proastă. La Loto să fi tras, domnule Dragnea, și tot ar fi fost greu să greșiți de atâtea ori. Principalul criteriu care a stat la baza numirii dumneavoastră a fost obediența. Cu excepția câtorva nume, guvernul pare unul de strânsură”, a declarat Raluca Turcan.

Liderul PNL a mai întrebat-o retoric pe Dăncilă și „cu ce autoritate veți reuși să vă susțineți programul de guvernare când întreg aparatul de stat a primit semnalul că jupânul e în altă parte”.

Vot Parlament Guvern. Reacția USR

Pentru USR a luat cuvântul președintele partidului, Dan Barna. „România începe să aibă mersul Turciei lui Erdogan, a Ungariei lui Orban sau a Rusiei lui Putin. USR va vota împotriva guvernului Dăncilă. E singurul lucru normal pe care îl putem face în această situație ridicolă.

În vreme ce Dragnea schimbă guvernele ca anotimpurile, oamenii cheltuiesc mai mult pe alimente, pe benzină. Avem tot mai multe conflicte de muncă, iar gradul de îndatorare crește precum Făt Frumos.

Numărul firmelor și PFA care au intrat în insolvență a crescut spectaculos. Aproape 9% din cel mai dinamic modul al economiei l-ați omorât în ultimul an. Ați nominalizat la mediul de Afaceri un ministru trimis în judecată pentru spălare de bani. Dragnea i-a dat jos pe Grindeanu și Tudose pentru că niciunul nu și-au asumat schimbările pe legile Justiției. Acum vine doamna Dăncilă, cu un mandat foarte simplu, anunțat de Dragnea: să finalizeze subordonarea justiției față de Dragnea și camarila sa”, a spus Dan Barna.

Vot Parlament Guvern. Reacția UDMR

Din partea UDMR a luat cuvântul președintele formațiunii, Kelemen Hunor. „Nu putem nega dreptul coaliției de guvernare de a schimba echipa guvernamentală când decide că e nevoie de un nou început. Nu voi vorbi despre echipa guvernamentală pentru că nu știm cât timp va rămâne la Palatul Victoria.

În raportul Curții de Conturi referitor la sărăcie, în 2016 numărul persoanelor în risc de sărăcie și excluziune socială a fost de peste 7,7 milioane de persoane. Dintre statele UE, avem cel mai mare procent de copii expuși riscului sărăciei: 49,2%. Prăpastia dintre bogați și săraci s-a adâncit enorm. Bucureștiul e singură capitală din UE care nu e legată prin autostradă de nicio altă capitală europeană.

16.000 de medici lucrează în străinătate. În România înregistrarea unei firme durează în cel mai bun caz două săptămâni, în timp ce în Estonia 18 minute. Lipsa forței de muncă din cauza plecărilor masive din țară e mai acută ca niciodată. Peste 28 de ani, România va avea o populație cu mult sub 17 milioane de locuitori, dacă trendul continuă. Concluzia e una singură: o lipsă totală de viziune.

Niciuna dintre problemele semnalate nu are vreo legătură cu dezideratele comunității maghiare. V-am spus aceste lucruri din două considerente: Mă gândesc în fiecare zi la viitorul copiilor mei, la viitorul nostru comun în care se regăsesc toți cei care au rămas în țară”, a declarat Kelemen Hunor.

Vot Parlament Guvern. Reacția PMP

Traian Băsescu, președintele PMP, a declarat că de azi nu îi mai ceartă pe „unguri că vorbesc stricat limba română, avem și noi unul care taie pamblica și care se plimbă prin comisii spunând că pamblica în Bucovina e regionalism. Ceva mai ridicol nu am mai auzit”, a declarat Traian Băsescu.

Băsescu a mai spus despre Guvernul Dăncilă că este cel mai mare Executiv în UE, „poate punem și cu asta un afiș. Arată ca un guvern de țară subdezvoltată, în care fiecărui trib trebuie să i se dea câte ceva. Calitativ, putem observa că sunt doi trei oameni valoroși. Sunt și câțiva oameni bolnavi, au coloana flexibilă. Mai e o categorie de oameni care vorbesc cu dificultate limba română”, a mai adăugat Traian Băsescu.