Vinul spumant, o bautura „pretentioasa” pentru evenimente de familie pe masura!

vin spumant

Vestile bune se sarbatoresc in familie, alaturi de cei dragi! Romanii, mai ales, au o metoda aparte de celebra ocaziile deosebite, organizand mese copioase, unde se mananca si se bea pe saturate! De la aperitive, la ciorba, pana la sarmalute, friptura si, desigur, desert, nimic nu poate lipsi de la o masa atat de bogata.

Insa, cat timp planuiesti meniul pentru acest eveniment important, nu trebuie sa uiti de bauturile cu care ii vei cinsti pe cei dragi. Daca la o masa obisnuita se poate savura un vin, o visinata sau poate o bere, in cazul unui ocazii deosebite, ai nevoie de o bautura pe masura! De aceea, cea mai buna alegere pe care o poti face este reprezentata de alegerea unui vin spumant savuros.

Cele mai populare tipuri de spumante sunt sampania, produsa exclusiv in Franta, prosecco, specialitate italiana, si sortimentul spaniol Cava. Dom Perignon, cel care a inventat dopul de pluta, este si cel care a descoperit aceasta bautura savuroasa.

Care este metoda de producere?

Exista doua modalitati principale de obtinere a spumatelor: metoda traditionala, Champenoise, si metoda Charmat. Diferenta dintre cele consta atat in procedeul de productie, cat si in timpul necesar pentru formarea bauturii – ambele aspecte influenteaza semnificativ pretul unei sticle de vin spumant.

Cu toate acestea, ambele pornesc de la aceeasi pasi. Mai exact, pentru a deveni spumant, un vin trebuie sa treaca printr-o dubla fermentare. Cea initiala este identica cu cea folosita pentru obtinerea unui vin obisnuit. Abia in cadrul celei de-a doua fermentari, bautura este supusa unei presiuni de maximum 6 bari, moment in care retine dioxid de carbon si devine spumanta.

vin spumant

Cum alegi un vin spumant de calitate?

Atunci cand te gandesti la un eveniment important sau la o masa festiva, primul sunet care iti vine in minte este clinchetul paharelor pe care le ciocnesti pentru a face urari de bine. Pentru astfel de ocazii, spumantele sunt ideale, insa cum le alegi pe cele potrivite?

In cele ce urmeaza, vei descoperi care sunt principalele tipuri de spumante, ordonate in functie de regiunea din care provin!

  • Sampania – acest spumant de origine franceza este intotdeauna asociat cu sarbatoarea si bucuria;
  • Prosecco – mult mai dulce decat sampania, spumantul italian trebuie sa contina in cupaj struguri Glera in proportie de cel putin 75%;
  • Lambrusco – inclus in categoria frizzante, aceasta bautura italiana are o cantitate redusa de dioxid de carbon;
  • Cava – produs in Catalonia, Spania, spumantul acesta are o aroma florala si nu este la fel de dulce ca prosecco;
  • Cremant – produs in Valea Loarei, Franta, acest sortiment aminteste de gustul sampaniei;
  • Sekt – vinul german are un continut scazut de alcool si nu este foarte dulce;
  • Vin spumant rose – desi poate fi produs oriunde in lume, acest spumant este popular in regiunea Provence.

In general, se recomanda servirea unui vin spumant inainte de masa. Totusi, acesta se potriveste de minuni cu preparate culinare usoare, precum si cu deserturi fresh. Totodata, spumantele sunt un ingredient cheie in pregatirea multor cocktailuri delicioase.

Daca vrei sa te bucuri de cele mai bune spumante la preturi avantajoase, acceseaza cu incredere magazinul online BeiCeVrei. Aici vei gasi numeroase sortimente de bauturi alcoolice, cu care ii vei impresiona chiar si pe cei mai pretentiosi oaspeti!