Viitoarea autostradă București – Brașov va fi cu taxă. Șoferii vor plăti și până la Ploiești!

Cu toate că este doar la stadiu de discuție, autostrada care ar urma să unească Bucureștiul de Brașov generează deja discuții aprinse pe tema taxării șoferilor care ar urma să o folosească.

Viitoarea autostradă va avea o taxă care se va aplica și pe un sector care este gata de ani buni: București – Ploiești. Șoferii vor plăti taxa la ieșirea din Capitală.

Reprezentanții Opoziției au criticat dur această măsură, pe care o consideră ilegală, mai ales că tronsonul de autostradă București – Ploiești a fost construit cu fonduri europene și de la bugetul statului.

Comisia de Transporturi, controlată de PSD și ALDE, pare să-și fi făcut deja planurile. Cu toate că sectorul de autostradă cel mai dificil de construit, cel dintre Comarnic și Brașov, este în faza de idee, Guvernul e decis să acorde proiectul unui consorțiu format dintr-o firmă din Turcia și una din China.

“Luna asta vom termina proiectul de contract cu asocierea și o vom prezenta Guvernului. Anul viitor să înceapă construcția”, a spus Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei pentru prognoză.

Reprezentanții USR susțin că autostrada poate fi construită și cu fonduri europene, fapt care ar duce la eliminarea taxei.

Dacă va fi făcută de turci și chinezi, autostrada București – Brașov va avea o taxă de 6 euro pe suta de kilometri.

Autostrada ar urma să coste 1,4 miliarde de euro, un sfert din bani urmând să provină de la bugetul de stat. Dacă după cei 20 de ani prevăzuţi în contract constructorul nu-şi va recupera banii investiţi, statul român va plăti diferenţa, dar și toate cheltuielile de întreţinere, eventuala devalorizare a monedelor şi dobânzi.