Vehiculele care merg cu până la 25 km/h ar putea fi înmatriculate

FOTO: Herrfilm/Pixabay.com
FOTO: Herrfilm/Pixabay.com

Vehiculele lente care se deplasează cu o viteză de până la 25 km/h ar urma să fie înmatriculate și înregistrate de Registrul Auto Român dacă un proiect de lege în acest sens va fi adoptat de parlamentari. Inițiativa îi aparține deputatul UDMR Attila-Zoltán Cseke și a fost depus la Senat.

Excepție de la această măsură ar urma să facă doar vehiculele lente care sunt înmatriculate în alt stat membru al Uniunii Europene.

„Prezenta propunere legislativă vizează modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2002 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România, în sensul introducerii unei noi categorii de vehicule, și anume a vehiculelor lente, pentru a putea fi înmatriculate și înregistrate de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», nefiind prevăzut la momentul actual în legislația națională o procedură permisivă cum este în cazul altor țări membre ale UE”, scrie parlamentarul în expunerea de motive.

Deputatul mai spune că astfel de vehicule lente oferă soluții eco-friendly și alternative de transport avansate cu vehicule electrice și ajută la reducerea poluării.

„Aceste vehicule sunt înmatriculate și folosite în diferite țări aparținând UE, având utilizare conform unor reguli precise pe drumurile publice, cum ar fi limitarea vitezei la maximum 25 km/h. Țările europene precum Austria, Slovacia, Germania, Malta, Slovenia, Croația, Polonia, Olanda au găsit soluția legislativă proprie pentru punerea în circulație a acestor vehicule, chiar sub denumirea de «vehicul lent», reușind astfel să reducă poluarea, datorită faptului că pentru distanțele scurte utilizează vehiculele sus-menționate”, mai precizează inițiatorul proiectului legislativ.

FOTO: Herrfilm/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.