Variante la Valea Prahovei: schi la Rânca, Straja şi Arieşeni

arieseni
Pârtie de ski în Arieșeni / Foto: Ilie Olar Wikimedia Commons

Staţiunile de pe Valea Prahovei – Predeal, Sinaia, Buşteni şi Azuga – sunt mult mai scumpe decât alte câteva destinaţii româneşti potrivite pentru sporturile de iarnă. GreatNews vă prezintă staţiunile Rânca, Straja şi Arieşeni şi preţurile practicate de patronii de unităţi turistice.

La Rânca, staţiune din Munţii Parâng, prima zăpadă a căzut încă din a doua săptămână a lunii octombrie 2010. Aşa că nu a fost nevoie de zăpadă artificială pentru a deschide pârtiile de schi de aici. Instalaţia de teleski a fost şi ea pornită la 18 decembrie, data la care au început să sosească din ce în ce mai mulţi turişti în staţiunea din Parâng. Şi asta deoarece, în sezonul 2011-2012, Rânca a fost prima staţiune în care s-a putut schia.

Staţiunea are patru pârtii de schi, trei pe muntele Cornescu şi una pe muntele Păpuşa. Două dintre pârtiile de pe Cornescu sunt de dificultate uşoară, fiind considerate ideale pentru primele ture pe schiuri. Celelalte două pârtii de la Rânca sunt de dificultate medie, cu înclinări de 30%. Pârtia de pe Păpuşa, de dificultate medie, a fost inaugurată chiar anul acesta. Se pleacă de la o altitudine de 1918 metri şi se coboară la 1679 metri, la capătul unui traseu lung de 1200 metri.

Accesul în staţiune se face din Novaci, pe un drum care urcă aproximativ 18 kilometri.

La o pensiune de trei stele/margarete, o cameră dublă poate fi închiriată pentru 90-110 RON/noapte, iar, dacă alegeţi o cameră de trei sau patru persoane, ieşiţi chiar mai ieftin, întrucât preţul acesteia este de 120-140 RON/noapte.

Multe pensiuni oferă şi posibilitatea închirierii întregii unităţi turistice. De exemplu, o pensiune cu 10 camere şi 26 de locuri poate fi închiriată cu 900 de RON pe noapte.

Straja

Tot în Parâng, dar în apropierea oraşului hunedorean Lupeni, se află staţiunea Straja, care pune la dispoziţia turiştilor şapte pârtii de schi. Din Lupeni până la Straja se urcă pe un drum lung de 10 kilometri. Cei care vin cu trenul pot coborî în Lupeni, de unde au de mers doar trei kilometri până la telescaun.

La Straja sunt şapte pârtii de schi, ale căror descrieri le vedeţi în tabelul de mai jos:

harta_partii
Foto: romaniaturistica.ro

Preţurile la cazare sunt moderate, o cameră dublă costând maximum 100 de lei pe noapte, la o pensiune de 3 stele. Există şi aici varianta închirierii unei întregi cabane. O cabană de trei stele, cu 16 locuri în 5 camere, poate fi închiriată cu 700 de lei pe noapte. Dacă faceți calculul, rezultă un preţ de 43 de lei pe noapte pentru o persoană.

Vârtop – Arieşeni

Staţiunea din Apuseni are două pârtii de schi funcţionale: Vârtop I – lungime de 800 de metri şi Vârtop II, cu o lungime de 430 de metri. În apropierea pârtiilor se află şi o pârtie dedicată exclusiv săniuşului.

Aveţi chiar şi câteva obiective turistice interesante în apropiere, cum ar fi Groapa Ruginoasa, Cornul Berbecului, Cheile Galbenei, Cascada Vârciorog (iarna, turţurii contribuie din plin la frumuseţea peisajului), Peştera Porţile Bihorului.

Vă puteţi caza în una dintre localităţile Vârtop, Bubeşti, Islaz, Galbena sau Arieşeni.

Ofertele de cazare variază mult, dar cei care caută atent pot găsi o cameră dublă chiar şi la 70-80 de lei, la o pensiune de trei margarete.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.