Sri Lanka a interzis vălul islamic ce acoperă integral fața

văl islamic interzis sri lanka
Foto: rmac8oppo / pixabay.com

Autoritățile din Sri Lanka au interzis purtarea în public a vălurilor islamice care acoperă integral fața, în urma atentatelor teroriste care au dus la moartea a cel puțin 250 de persoane, anunță BBC.

Președintele Maithripala Sirisena a declarat că a folosit o procedură de urgență pentru ca legea să intre în vigoare chiar de astăzi, 29 aprilie.

Orice veșmânt pentru față care „împiedică identificarea” va fi interzis pentru a asigura securitatea, au anunțat autoritățile. Mai mulți lideri musulmani au criticat măsura.

Deși tipurile de văl niqab și burka, purtate de unele femei musulmane, nu au fost menționate în anunțul prezidențial, mulți au perceput că măsura este îndreptată exact împotriva celor două tipuri de văl integral.

Vălul niqab acoperă toată fața unei femei, cu excepția ochilor, în timp ce burka acoperă și ochii, în dreptul acestora fiind țesută o pânză cu găuri prin femeia poate vedea.

Sri Lanka se află și acum în stare de alertă, la 8 zile de la atentatele islamiste comise de Paștele catolic în biserici și hoteluri din capitala Colombo, dar și din alte localități.

Sri Lanka are o populație de 21 de milioane de locuitori, iar dintre aceștia 9,7% sunt musulmani. Cei mai mulți dintre locuitorii din Sri Lanka sunt budiști (70,2%) și hinduși (12,6%). Creștini sunt 7,4% din populație. Se crede că doar un mic număr dintre femeile musulmane din această țară poartă văluri ce le acoperă complet fața.

Până acum, autoritățile au arestat 150 de persoane suspectate că au avut legătură cu atentatele, mai notează BBC. Oficialii au anunțat însă că sunt în continuare în căutarea a 140 de adepți ai mișcării islamiste Statul Islamic, organizație care a transmis că a fost implicată în atacurile cu bombă de săptămâna trecută.

Vineri, forțele de securitate au descins într-un imobil deținut de grupul islamist Jamā‘at at-Tawḥīd al-Waṭanīyah („Organizația Națională a Monoteismului”), cunoscut și drept NTJ, care a fost fondat de Zahran Hashim, presupusul organizator al atentatelor, care s-a aruncat în aer într-un hotel din Colombo.

În momentul în care forțele de securitate au intrat în locuință, trei bărbați s-au aruncat în aer. Atât ei, cât și 3 femei și 6 copii au murit în explozie. Alte 3 persoane au murit în timpul schimbului de focuri cu autoritățile.

Foto: rmac8oppo / pixabay.com