Vaccinul de la Moderna ar oferi o imunitate de doi ani la COVID

vaccinare
Foto: kfuhlert / pixabay.com

Directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel, a declarat că anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de compania pe care o conduce oferă o imunitate la COVID de până la doi ani. Însă, o perioadă clar delimitată a protecției oferite de ser va fi disponibilă după ce compania va strânge mai multe date și va finaliza evaluarea.

Bancel, citat de Reuters, a declarat în cadrul unei conferință că „scenariul de coșmar care a fost descris în mass-media în primăvară, cu un vaccin care funcționează doar o lună sau două, este în afara discuției”.

Acesta a mai adăugat că anticorpii generați de vaccin în organsimul uman se pierd foarte greu. De asemenea, acesta a mai spus și că Moderna este pe care să demonstreze că vaccinul său va fi eficient și împotriva noilor tulpini de coronavirus apărute în Marea Britanie și în Africa de Sud.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, miercuri, folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Agenția recomandă folosirea vaccinului Moderna la persoanele de peste 18 ani.

Decizia de aprobare a fost luată prin consens la nivelul Comitetului pentru Medicină Umană a Agenției, după verificarea datelor privind calitatea, eficiența și siguranța, puse la dispoziție de producător.

Testele vaccinului Moderna au inclus 30.000 de voluntari. Rezultatele au arătat că vaccinul este eficient în proporție de 94,1%.

De asemenea, vaccinul a demonstrat eficiență de 90,9% la persoanele care prezintă risc crescut la COVID – boli cronice de plămâni, inimă, obezitate, boli de ficat, diabet sau HIV. Eficiența măsurată nu a ținut cont de gen, rasă sau grup etnic.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze (la fel ca Pfizer-BioNTech), la distanță de 28 de zile (față de 21 de zile în cazul Pfizer-BioNTech).

Cele mai comune efecte secundare ale vaccinului sunt ușoare sau moderate și trec după câteva zile: durere la locul injecției, oboseală, frisoane, febră, dureri de cap, mușchi sau încheieturi, stări de amețeală și vomă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.