Vaccinarea bate pasul pe loc în România. 45 de centre au fost închise

FOTO: WiR_Pixs/Pixabay.com
FOTO: WiR_Pixs/Pixabay.com

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat că o parte dintre centrele de vaccinare au fost închise temporar, iar majoritatea funcționează cu program redus, din cauza lipsei de interes pentru imunizare.

Gheorghiță a ținut să atragă atenția că varianta ”Delta” a virusului, care este mai contagioasă, a provocat primul deces în România.

În ceea ce privește campania de vaccinare, Gheorghiță a spus că 45 de centre și-au suspendat temporar activitatea, iar efortul de imunizare se va concentra pe echipe mobile, care vor merge în mediul rural.

În total, de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate un număr de 4.672.751 de persoane cu una sau două doze, dintre care peste 4,4 milioane de persoane s-au vaccinat cu schemă completă.

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la rata de vaccinare, cu 27,8% din totalul populației imunizat cu ambele doze, în timp ce media europeană este de 34,3%.

Doar 8 județe au o rată de vaccinare de peste 30 la sută.

Pe primul loc este Bucureștiul, cu 45,1% din populația de peste 12 ani. În clasament urmează Cluj – 41,9%, Sibiu 35,4%, Brașov 33,2%, Timiș 32%, Constanța 31,9%, Alba 30,9% și Ilfov 30%.

Persoanele din categoria de vârstă 60-69 de ani s-au vaccinat în proporție de peste 36,5%, cea mai mare la nivel național, în timp ce la categoria de vârstă 12-15 ani s-au vaccinat peste 16.139 de persoane cu cel puțin o doză, doar 1,9% din populația eligibilă.