Următoarele ținte ale rușilor în Ucraina. Putin „a renunțat” la Kiev

FOTO: Ministerul Apărării al Ucrainei/Facebook
FOTO: Ministerul Apărării al Ucrainei/Facebook

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA susține că, deși forțele ruse a transmis că au capturat centrul Mariupolului pe 7 aprilie, forțele ucrainene păstrează încă poziții în sud-vestul orașului. Însă, potrivit specialiștii americani, forțele ruse vor finaliza capturarea orașului în zilele următoare.

Trupele rusești concentrează putere de luptă pentru o ofensivă majoră în oblasturile Donețk și Luhansk în zilele următoare. Oficialii civili și militari ucraineni au continuat să avertizeze locuitorii locali să plece înainte de o probabilă ofensivă rusă.

Forțele ruse vor încerca probabil să regrupeze și să redistribuie unitățile retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă, dar este puțin probabil ca aceste unități să permită o pătrundere rusă.

Forțele rusești de-a lungul axei Izium-Slovyansk nu au realizat niciun avans teritorial în ultimele 24 de ore. Este puțin probabil ca forțele rusești să reușească să captureze cu succes oblasturile Donețk și Luhansk dacă forțele rusești din Izium nu reușesc să încercuiască forțele ucrainene pe linia de front din estul Ucrainei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat în cadrul unei audieri în Congres că „Putin a crezut că poate prelua foarte repede controlul asupra Ucrainei, foarte repede controlul asupra capitalei. S-a înşelat”.

„Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi în prezent se concentrează asupra sudului şi estului ţării”, a adăugat el în faţa Comisiei senatoriale pentru forţele armate.

Dar rezultatul războiului, care se anunţă lung, rămâne incert, a indicat, la rândul său, şeful de stat-major american, generalul Mark Milley.

„Va fi o treabă pe termen lung”, a spus el. „Există încă o bătălie importantă care urmează în sud-est, unde ruşii intenţionează să-şi adune forţele şi să continue asaltul. Aşa că rămâne de văzut cum se va termina totul”, a adăugat generalul Milley.