Unul dintre cele mai traficate animale din lume e posibila sursă a coronavirusului

FOTO: Tikki Hywood/Wikimedia Commons 
FOTO: Tikki Hywood/Wikimedia Commons 

Pangolinul, printre cele mai traficate mamifere din lume, ar fi sursa de transmiterea a coronavirusului la om, e ipoteza oamenilor de știință. Acestea animale sunt considerate o delicatesă, iar carnea lor valorează pe piața neagră până la 1.000 de dolari.

În China, aceste animale sunt căutate și pentru solzii pe care localnicii îi transformă în așa-zise leacuri tradiționale. Potrivit biologului Adrian Bâlbă, director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, intervievat de Digi24, oamenii de știință au publicat informații în reviste de specialitate care arată că „pangolinul din China ar avea un coeficient foarte mare de potrivire, respectiv 99% din adenomul viral – ARN – cu cel care circulă în epidemie”.

„Bietul animal este pe cale de dispariție după 60 de milioane de ani de evoluție. Are o adaptare extraordinară a părului, cumva similar cu ariciul, are suvițe de păr transformate în solzi”, a mai spus Adrian Bâlbă, la Digi24.

Pangolinul, numit și furnicarul solzos, este un mamifer nocturn, cu corp lung, acoperit de solzi cornoși. Au picioare cu gheare puternice cu ajutorul cărora pot săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor.

Anul trecut, în luna noiembrie, un transport de 1.200 de kilograme de solzi de pangolin ar fi trebuit să ajungă în România, însă a fost oprit pe Aeroportul Internațional din Istanbul.

Pangolinul este al treilea cel mai braconat animal din lume, după elefanți și rinoceri.

Numărul deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns la 813 și l-a depășit pe cel al epidemiei de SARS din 2002-2003.

În cazul sindromului respirator sever acut (SARS), au fost infectați peste 8.000 de oameni, iar dintre aceștia au murit 774. Acum, peste 37.000 de oameni din întreaga lume sunt infectați cu noul coronavirus și potrivit CNN, au murit peste 800.

FOTO: Tikki Hywood/Wikimedia Commons 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.