Locul unde va fi înmormântat Mihai I. Nu va fi înhumat în aceeași biserică precum înaintașii săi

noua catedrală curtea de argeș regele mihai
Foto: Emanuel Stoica / româniaregală.ro / Wikimedia Commons

Regele Mihai I, care s-a stins din viață marți, 5 decembrie, va fi înmormântat la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Astfel, spre deosebire de ceilalți regi ai României, care sunt înmormântați în necropola regală din Biserica Episcopală a Mănăstirii Curtea de Argeș, Regele Mihai I va fi înmormântat într-un alt lăcaș de cult.

Cele două biserici se află la o distanță de aproximativ 100 de metri una de cealaltă.

De asemenea, este important de menționat că slujba de înmormântare va avea loc la București, la Catedrala Patriarhală.

Funeraliile vor avea loc sâmbătă, 16 decembrie. Casa Regală a anunțat că programul funeraliilor va fi anunțat în detaliu miercuri, 6 decembrie.

„La dorința Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiția înaintașilor Majestății Sale Defuncte”, a mai anunțat Casa Regală.

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Istoricul Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș

Construcția Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș a început în anul 2009, la inițiativa lui Calinic, Arhiepiscopul Argeșului.

În anul 2009, la data de 10 mai, Principesa Margareta și Principele Radu au reprezentat pe Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana la ceremonia religioasă de punere a pietrei de temelie a catedralei.

noua catedrală regală curtea de argeș
Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Foto: româniaregală.ro

La acea dată, Casa Regală a anunțat că noul lăcaș de cult „va constitui, prin dimensiunile și arhitectura sa, locul potrivit pentru slujbele arhiepiscopiei și pentru necropola Familiei Regale”.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu familia regală, reprezentată de profesorul universitar arhitect Augustin Ioan, creatorul arhitecturii edificiului, și de Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a anunțat deja că totul este pregătit pentru înmormântarea Regelui Mihai. Tot aici, în Noua Catedrală Episcopală, a fost înmormântată și Regina Ana, soția Regelui Mihai, decedată anul trecut. Sicriul său a fost depus într-una din criptele regale din interior.

Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Regina Maria și Carol al II-lea sunt înmormântați în Biserica Episcopală a Mănăstirii Curtea de Argeș, ctitoria lui Neagoe Basarab, sfințită în anul 1517.

catedrală înmormântare regele mihai
Mănăstirea Curtea de Argeș și noua Catedrală Arhiepiscopală. Distanța dintre cele două e de aproximativ 100 de metri. Sursa: Google Maps

mănăstirea curtea de argeș
Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș. Foto: Alexandru Baboş Albabos (Wikimedia Commons)

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.