Un zid al Cetății Alba Carolina a fost vandalizat cu un text scris cu alfabetul chirilic

cetatea alba carolina
Foto: Emil Antoniu Popescu (Facebook)

Un zid al Cetății Alba Carolina a fost vandalizat în timpul nopții trecute. Folosind un spray cu vopsea, cineva a scris un text cu alfabetul chirilic.

Situația a fost semnalată de viceprimarul din Alba Iulia, Emil Antoniu Popescu, pe pagina sa de Facebook.

„Inadmisibil! Unul dintre zidurile Cetății Alba Carolina a fost vandalizat cu inscripții în alfabet chirilic, realizate cu spray cu vopsea.

Astfel de fapte nu sunt tolerate de către administrația locală, mai ales atunci când vine vorba despre patrimoniul istoric al municipiului și al țării.

Vom face toate demersurile necesare pentru a depista persoanele care se fac vinovate de aceste fapte și ne vom adresa organelor competente în a soluționa astfel de cazuri.

Primăria Alba Iulia are zero toleranță pentru fapte prin care sunt batjocorite monumente cu o valoare inestimabilă, pentru restaurarea cărora s-au derulat proiecte în valoare de milioane de euro”, a scris el.

Potrivit publicației locale alba24.ro, mesajul este în limba rusă, iar pe zid este scris numele unui celebru film spaniol de dragoste, „Trei metri deasupra cerului” (în spaniolă: „Tres metros sobre el cielo”).

Filmul din 2010 este bazat pe romanul cu același nume al scriitorului italian Federico Moccia („Tre metri sopra il cielo”), publicat în 1992.

Potrivit Wikipedia.org, filmul este o poveste de dragoste între doi tineri care provin din medii diferite. Deși aparent cei doi nu se potrivesc, treptat se îndrăgostesc unul de celălalt, iar relația nu este pe placul părinților.

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva Imperiului Otoman. Clădirea este monument istoric și a fost restaurată în anii 2000 cu ajutorul fondurilor europene.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.