”Un vis de 60 de ani”. Cum arată primele mașini fabricate în Turcia

Modelul SUV prezentat de TOGG. Sursa foto: Youtube

Două prototipuri electrice au fost prezentate cu mare fast în Turcia, iar producția ar putea începe în 2022. Programul, susținut puternic de guvernul turc, costă 3 miliarde de dolari.

Ținta este producerea a 5 modele de mașini în 15 ani, informarea Deutsche Welle.

Prezentarea l-a avut în centrul imaginii chiar pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care vrea să fie cel care îndeplinește visul unei mașini fabricate 100% în Turcia.

”Suntem martorii unei zile istorice pentru țara noastre. Un vis de 60 de ani devine realitatea”, a spus Erdogan vineri, la ceremonia organizată lângă Istanbul.

Turcia are o industrie auto puternică, cu jucători ca Ford, Fiay Chrysler, Renault, Toyota și Hyundai. Însă, muncitorii turci asamblează mașini și ansamble concepute peste hotare. Erdogan însuși a insistat că turcii ar trebui să fie mai mult decât asamblatori, adică creatori și producători.

Modelul Sedan prezentat de TOGG

Apoi, el chiar a postat un video în care apare la volanului uneia dintre cele două mașini prezentate:

Vineri, au fost prezentate un SUV și un model sedan, ambele electrice. De altfel, toate cele 5 mașini care vor fi produse în următorii 15 ani vor fi electrice. Fabrica va fi probabil ridicată în Bursa, al patrulea cel mai mare oraș din Turcia. În 2022, fabrica ar trebui să producă 175.000 de mașini pe an.

4000 de oameni ar urma să fie angajați pentru acest proiect de proporții.

Guvernul va oferi terenul pentru fabrică, facilități fiscale și o comandă garantată de 30.000 de mașini pe an de la startul producției până în anul 2035.

CEO TOGG, consorțiul care va produce mașinile, este fostul director Bosch, Gurcan Karakas. Șeful de operațiuni va fi un fost director General Motors Korea, Sergio Rocha.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.