Un turist aflat pe munte a sunat la 112, dar s-a răzgândit după ce 8 salvamontiști au plecat în căutarea lui

salvamont brașov
Sursa: Salvamont Brașov (Facebook)

Un turist a sunat la numărul de urgență 112 pe când se afla în Munții Piatra Craiului și a spus că a călcat strâmb și nu se mai poate deplasa din cauza durerii. 8 salvamontiști au pornit în căutarea lui, însă apoi au fost anunțați că omul s-a răzgândit și că nu mai are nevoie de ajutorul lor, anunță Salvamont Brașov.

În data de 23 iulie, în jurul orei 19:20, salvamontiștii au fost anunțați în urma unui apel la 112 că în Piatra Craiului există un bărbat care acuză că a călcat strâmb și nu se mai poate deplasa din cauza durerii și a imposibilității de a mai călca pe picior.

A fost alertată echipa Salvamont Zărnești, de la Brașov a plecat în cel mai scurt timp o echipă cu un autovehicul 4×4, iar salvamontiștii de la Parcului Național Piatra Craiului au trimis încă un autovehicul 4×4 pentru a-i ajuta pe salvatorii montani din Zărnești să se deplaseze către locul accidentului.

Salvamontiștii s-au întâlnit la sediul serviciului pentru a pleca spre caz, iar după ce au discutat toate detaliile despre operațiunea de recuperare, 8 salvatori montani au început deplasarea către locul accidentului, moment în care aceștia au fost anunțați că persoana s-a răzgândit și nu mai are nevoie de ajutor.

Salvatorii montani au încercat de mai multe ori să ia legătura cu victima, dar bărbatul nu a răspuns la telefon. După aproximativ 15 – 20 de minute, telefonul a sunat din nou, iar bărbatul a reconfirmat că nu va mai avea nevoie de asistență medicală deoarece îl va trata un prieten, iar a doua zi va putea coborî pe picioarele lui în Zărnești.

„Nu știm dacă persoana respectivă a mințit inițial sau dacă chiar a suferit un accident fiindu-i astfel imposibil să se deplaseze, dar ne bucurăm că “victima” a avut lângă el un prieten cu puteri supranaturale și că acesta l-a putut vindeca în mai puțin de 24 de ore astfel încât să poată coborî împreună din creasta Pietrei Craiului!”, a transmis Salvamont Brașov într-o postare pe Facebook.

Salvamont Brașov face un apel ca oamenii să sune responsabil la numărul de urgență 112: „Chiar dacă există anumite probleme legislative care ne îngreunează uneori activitatea, chiar dacă suntem serviciu de urgență, dar ne deplasăm către intervenții fără regim prioritar în trafic având în vedere că nu putem folosi semnale acustice și luminoase, chiar dacă unele structuri salvamont au probleme legate de finanțare sau de personal, dorim să menționăm ca structurile Salvamont din Județul Brașov au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate! Reamintim tuturor cetăţenilor faptul că Sistemul Naţional Unic pentru Situaţii de Urgenţă este destinat unor urgenţe reale. Precizăm că cei opt salvatori montani angrenați în acțiunea de recuperare a pacientului sunt aceeaşi care ar fi trebuit să intervină la urgențe reale.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.