Un traseu de transhumanță din România, ce străbate 10 sate, a intrat în UNESCO

turme de oi
Foto: hazelucyxuan / pixabay.com

Județul Vrancea a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO cu un traseu de transhumanță ce străbate 10 localități, a anunțat Consiliul Județean Vrancea.

„Transhumanța este un obicei străvechi de migrare a ciobanilor cu oilor, în funcție de anotimp, iar traseul de transhumanță din Vrancea, recunoscut în România ca patrimoniu cultural, cuprinde localitățile: Soveja, Năruja, Nistorești, Tulnici, Paltin, Nereju, Bârsești, Coza, Păulești, Negrilești.

Intrarea în patrimoniul UNESCO a avut loc la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, după ce România a depus un dosar în urmă cu 3 ani, alături de alte 9 state europene”, a transmis CJ Vrancea pe pagina de Facebook a instituției.

Transhumanța, adică mișcarea sezonieră a oamenilor și a șeptelului între vale (unde turmele stau iarna) și munte (unde turmele stau vara), este veche de mii de ani, fiind o practică încă din timpul Imperiului Roman, potrivit Wikipedia.org.

Turmele stau vara în zonele de munte, cu pășuni bogate, iar iarna coboară în zonele de șeș, cu climă mai blândă.

Foto: hazelucyxuan / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.