Un tezaur impresionant, cu peste 160 de inele din aur, a fost descoperit în România

inele aur
Inelele din aur descoperite în mormânt. Sursa: Muzeul Țării Crișurilor via Știrile PRO TV

Arheologii au descoperit un tezaur extrem de valoros într-un mormânt din Epoca Bronzului din apropierea orașului Oradea, relatează observatornews.ro.

În mormânt se aflau 169 de inele de aur, 800 de mărgele confecționate din sidef și o brățară plurispiralată din cupru.

Inele cântăresc peste 200 de grame și sunt acum în proces de curățare la laborator.

Impresionanta descoperire a fost făcută într-unul din siturile arheologice săpate de-a lungul drumului ce va face legătura între Oradea şi Autostrada A3.

Mormântul aparținea unei femei, a explicat arheologul Călin Ghemiș: „Este vorba de un personaj feminin, lipsesc piese care să încline spre atribuirea lui unei căpetenii sau unui războinic sau unui alt personaj cu vreun statut special din comunitatea respectivă.”

Obiectele din aur au fost descoperite în primele 6 luni ale acestui an, în urma cercetărilor arhelogice din cele 9 situri săpate de-a lungul drumului ce va face legătura între Oradea şi Autostrada A3.

Drumul de legătură (în mare parte DEx, drum expres) dintre Centura Oradea (girația Sântandrei) și Autostrada A3 (Biharia) face parte din viitorul coridor DEx11/Autostrada A11 Oradea-Arad.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.