Un tânăr sportiv nu este lăsat să concureze pentru naționala Italiei pentru că părinții săi sunt români

Foto: Eduard Cristian Timbretti Gugiu

Eduard Cristian Timbretti Gugiu, fiul unor români emigrați în Italia, nu poate concura pentru naționala țării sale natale pentru că nu a primit încă cetățenia.

Eduard Cristian Timbretti Gugiu are 16 ani și este vice-campion al Italiei la sărituri în apă, la trambulina de 10 metri. Sportivul născut la Cuneo, care a învățat să înoate înainte să spună primele vorbe, se declară ”100% italian”, însă pentru a participa la competițiile internaționale pentru Italia are nevoie și de documente care să dovedească acest lucru. Tânărul așteaptă de ani buni cetățenia italiană.

”Am făcut cererea încă din decembrie 2016, iar toată procedura ar fi trebuit să se încheie până în decembrie 2018, însă am fost amânați de mai multe ori. Sper să fie totul gata până la Campionatele Europene”, spunea tatăl lui Eduard, Sandro Timbretti Gugiu, pentru TPI.

Documentele nu au fost însă eliberate de autoritățile italiene, iar tânărul sportiv cu părinți români, dar născut și crescut în ”Peninsulă”, își va pierde locul câștigat pe merit în echipa națională.

”Suntem în Italia din 1993, fiul meu s-a născut la Cuneo, a crescut aici, e italian în totalitate”, povestește tatăl, adăugând: ”Am sperat că vom fi ajutați pentru obținerea cetățeniei, însă cum performanțele sportivilor din disciplinele de nișă, cum sunt săriturile în apă, sunt minimalizate, am decis să procedăm pe cont propriu”.

”Am încercat să obțin ajutor pentru simplificarea procedurii la toate nivelurile de administrație, însă, indiferent de culoarea politică a funcționarilor, toți mi-au închis ușa în nas”, a mai declarat părintele sportivului pentru sursa citată.

”Sunt foarte dezamăgit”, a declarat și Eduard. ”Speram să particip în acest an la întreceri internaționale, să adun puncte, să capăt experiență, însă nu am primit cetățenia. Am pierdut șansa de a participa”, a adăugat talentatul săritor, care, la 10 ani era campion al Italiei la două trambuline.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.