Un român, primul caz suspect de variola maimuței din Grecia. Un medic din Rădăuți a alertat autoritățile

FOTO: trank/Pixabay.com
FOTO: trank/Pixabay.com

Actualizare 9:06. Medicii greci au revenit cu detalii despre românul suspect de infecție cu variola maimuței și spun că în urma analizelor s-a constatat că acesta are varicelă.

Știrea inițială:

Autoritățile din Grecia au anunțat, duminică, primul caz suspect de variola maimuței. Este vorba despre un român care trăiește în Marea Britanie și venise în vacanță în Kefalonia. Prietena lui, care îl însoțea, este internată, fără simptome, dar existau suspiciuni că a contactat boala.

Românul a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului.

Alertă din cauza unei postări pe rețelele de socializare

Autoritățile sanitare au intrat în alertă după ce un medic infecționist din Rădăuți a scris pe rețelele sociale că o româncă ar fi suspectă de „variola maimuței”. În cele din urmă, s-a dovedit că femeia suferea de varicelă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că ar putea exista în România o cantitate de vaccin care să protejeze împotriva acestei boli.

„Există o structură la nivelul Comisiei Europene, se numește HERA și încercăm prin HERA să avem la dispoziție o anumită cantitate de vaccin, pe care să n-o utilizăm pentru vaccinare în masă, dar să poată fi utilizat în cazul contacților unui astfel de caz dacă și în România apare așa ceva”, a declarat Alexandru Rafila.

Prima țară care instituie carantină obligatorie

Numărul țărilor în care au fost înregistrate cazuri de variola maimuței a ajuns la 14. Peste 80 de cazuri au fost confirmate în Marea Britanie, Spania, Germania, Belgia, Franța, Olanda, Italia, Suedia, SUA, Canada sau Australia.

Belgia este prima țară care a anunțat că introduce carantina obligatorie din cauza variolei maimuței. Mai exact, toate persoanele care sunt testate pozitiv la acest virus trebuie să se izoleze timp de 21 de zile.

Specialiștii belgieni spun că ar putea urma o creștere semnificativă a cazurilor în Marea Britaie, în următoarele „două până la trei săptămâni”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, variola maimuței este în principal o boala ușoară, iar cele mai multe dintre persoanele infectate se recuperează fără tratament. Există două tulpini principale ale infecției: tulpina Congo este mai gravă, cu o mortalitate de până la 10%, și o tulpină din Africa de Vest, care are o mortalitate de aproximativ 1%. Cazurile secvențiate până acum arată că în Europa ar fi ajuns tulpina mai blândă.