Un român plecat în Canada explică de câți bani are nevoie lunar ca să trăiască decent: „Nu mai merită să pleci din România”

canada
Foto: Captură YouTube Familia Trip

Un român stabilit în Canada de 6 ani, care trăiește în orașul Calgary, a povestit într-un clip care este costul vieții în Canada și câți bani cheltuiește lunar.

Românul a conchis că, dacă vrei să trăiești în Canada normal, decent, ai nevoie de un salariu de cel puțin 6.000-7.000 de dolari pe lună.

Bărbatul a explicat că a realizat filmul pentru a le atrage atenția românilor că viața în Canada este foarte scumpă și că nu ar trebui să accepte să vină în această țară pentru a munci pe un salariu mic, de 25 de dolari pe oră de exemplu, deoarece vor fi „muritori de foame”.

„Eu vreau să le vorbesc oamenilor care vor să vină aici, pentru că și eu acum 6 ani de zile când am vrut să vin aici, dacă aveam pe cineva care să-mi explice costul vieții din Canada și ce înseamnă să trăiești în Canada poate că mă gândeam de 2-3 înainte să rămân aici”, a explicat el.

„Primii bani care or să-ți zboare din buzunar dacă o să vii aici, sunt banii care merg pe chirie, dacă nu ai ipotecă. Să zicem că ai 2 copii sau 3 copii. Și dacă ești singur cu soția, nu-i diferență foarte mare. O casă a ajuns să coste aici, ca să închiriezi, între 2.500 și 3.000 de dolari pe lună. Atât de sus au ajuns chiriile. Până în 2019 când să vină pandemia, chiriile erau destul de ieftine. Adică îți permiteai să-ți iei o casă la 1.500-1.700, maxim 2.000 îți luai o casă, îți închiriai o casă. E foarte greu să găsești o casă, deci nu-i ușor. Plus că trebuie să pui și depozitul, care tot atât te costă.

Doi. Bill-urile (facturile-n.r.). Te costă undeva între 400 și 700 de dolari. Iarna te costă undeva la 700 de dolari gazul, curentul, gunoiul. Vara te costă mai puțin și iarna te duce la 700 lejer.

Apoi mâncarea. Pentru o familie cu 2 copii sau cu 3 copii, mâncarea te costă undeva între 1.800, și zic 1.800 tras foarte tare de păr, și 2.500 de dolari pe lună”, a detaliat el.

„Apoi benzina. Motoarele aici la mașini sunt foarte mari, depinde unde stai, dacă stai la oraș, dacă stai la sat cum stau eu. Eu stau undeva la juma’ de oră, tre’ să conduc tot timpul în oraș. Deci benzina te costă între 500 și 1.000 de dolari pe lună. Dacă ești în oraș te costă poate un 500. Să zicem că mergi cu mașina la lucru, te întorci acasă, în weekend te mai duci undeva, să mergi la un munte. Problema e în felul următor: în Canada aici în Calgary, unde stau eu, dacă n-ai mașină ești om mort. Deci nici la muncă nu poți să te duci. E foarte greu ca tu să ai un bus, un tren, un tramvai, cu care să te duci la lucru. E un tramvai în Calgary care merge foarte puțin, câțiva kilometri prin centrul Calgaryului și undeva în zonele din afară de centru.

Să mergi cu bus-ul…bus-ul aici e microbuzul care te duce într-o parte și-n alta…ăla merge foarte greu. Când am stat în Londra, ăla era la minut, la minut jumate-două, găseai oriunde, la orice stradă, aici e foarte greu, aștepți câte 20 de minute, jumate de oră, și când e frig, îngheți de frig acolo.

Asigurarea la mașină. Eu de când sunt în Canada, mi-e nu mi-o scăzut asigurarea niciodată, numai mi-o urcat, cu toate că n-am avut niciun accident. Și nu numai mie, la toți, pentru că asigurările tot timpul merg în sus. Eu pe două mașini plătesc aproape 300 de dolari pe lună.

Apoi, dacă vrei să ai copiii la o școală mai bună, privată, asta e opțional. Dacă vrei să bagi copiii la școală privată te costă între 2.000 de dolari pe an, și aia nu e o școală privată 100%, e o școală privată plătită și de guvern, dar dacă vrei o școală privată 100%, te costă undeva între 7.000 și 8.000 de dolari pe an. Dar asta n-o punem, o zicem ca un cost pe care dacă vrei să-l ai, îl ai. Dar sunt și anumite costuri pe care le ai cu copiii la școală, cu hainele, dar astea nu le ai în fiecare lună”, a mai spus românul.

În concluzie, bărbatul a spus că cine se stabilește în Canada are nevoie de un salariu de cel puțin 6.000-7.000 de dolari pe lună: „Deci adunate toate la un loc… eu nici nu stau să le adun, eu zic cam câți bani vă trebuie pe lună vouă ca să munciți sau dacă vă gândiți să veniți în Canada, salariul minim pe care ar trebui să veniți voi în Canada … eu zic că fără un 6.000-7.000 de dolari n-ai ce căuta în Canada. Adică poți să vii, poate să-ți zică cineva vii să muncești pe 25 de dolari pe oră, muncești 10 ore… Ești muritor de foame.

Fără 6.000-7.000 de dolari n-ai ce căuta în Canada, n-ai de ce pleca din România. Gândiți-vă de 2-3 ori înainte de a pleca, nu mai este timpul în care să trebuiască să pleci din România sau să te muți din România. Înainte, prin anii ’90, merita, acum nu mai merită.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.