Un preot și-a anunțat candidatura la primăria orașului în care slujește. Reacția bisericii

preot neculai zugravu
Foto: Neculai Zugravu (Facebook)

Preotul Neculai Zugravu din Târgu Frumos, județul Iași, și-a lansat candidatura pentru primăria orașului în care slujește. Deoarece Biserica Ortodoxă Română le interzice preoților să facă politică, Arhiepiscopia Iaşilor a decis să îl suspende din post.

Zugravu și-a anunțat inițial candidatura pe pagina sa de Facebook, pe 6 martie. „Dragii mei, bine v-am regăsit! Pot spune că lucrarea noastră pentru binele orașului Târgu Frumos a intrat în linie dreaptă. Vă aduc la cunoștință că duminică, 10 martie ora 14.00, la Casa de Cultură, va avea loc lansarea candidaturii mele pentru funcția de primar, din partea partidului Național Liberal, organizația Târgu Frumos. Vă rog să fiți alături de noi, pentru a vă comunica în mare platforma noastră electorală pe care o vom implementa în orașul nostru cu ajutorul dumneavoastră!”, le-a transmis preotul credincioșilor din parohia sa.

La evenimentul prin care Zugravu și-a lansat candidatura au participat numeroși lideri PNL, printre care Alexe Costel, președinte al Consiliului Județean Iași, Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, senatorul Liviu Bratescu sau deputatul Sorin Năcuță.

preot neculai zugravu candidat pnl primăria târgu frumos
Preotul Neculai Zugravu și-a lansat candidatura din partea PNL. Foto: Facebook (Tudor Drobotă)

Potrivit Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Neculai Zugravu nu mai are voie să slujească.

„Având în vedere că și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al orașului Târgu Frumos, preotul Neculai Zugravu va fi suspendat din misiunea clericală.

În conformitate cu deciziile Sfântului Sinod referitoare la atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, dacă preotul Neculai Zugravu își menține decizia de a candida la funcția de primar, alegând cariera politică, atunci cazul său va fi judecat în Consistoriul Eparhial.

Precizăm că, înainte de acest anunț, preotul Neculai Zugravu a înaintat o cerere de pensionare pentru limita de vârstă, din funcţia de paroh al Parohiei „Cuvioasa Parascheva” din Târgu Frumos, Protopopiatul Paşcani”, a anunțat Arhiepiscopia Iaşilor într-un comunicat de presă citat de 24iasi.ro.

preot neculai zugravu candidat pnl primăria târgu frumos
Foto: PNL Iași (Facebook)
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.