Un pește invaziv a fost descoperit în Delta Dunării: „Merge și pe uscat”

Somn african FOTO: Bernard DUPONT/Wikimedia Commons
Somn african FOTO: Bernard DUPONT/Wikimedia Commons

Pescarii au prins în Delta Dunării, în ultima perioadă, tot mai multe exemplare de somn african. Este o specie invazivă ce poate afecta întreaga resursă piscicolă.

Directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului, Gyorgy Deak, a declarat, pentru Știrile Pro TV, că apariția acestei specii ar putea duce la dispariția și a ultimelor exemplare de sturion din România.

Un pescar din comuna Crișan, care a prins un astfel de exemplar crede că somnul african a scăpat din crescătorii. „E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă.

Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire (unealtă de pescuit, n.red.) şi zilnic găsesc vreo trei”, a afirmat Eduard German, pentru Știrile Pro TV.

Gyorgy Deak spune că „nu e de joacă cu această specie”. „Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini.

Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a menţionat directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak.

Sursa foto: Bernard Dupont/Wikimedia Commons