Un perete din Cula Glogovenilor, unde a locuit și Tudor Vladimirescu, s-a dărâmat în timpul lucrărilor de restaurare

cula glogoveanu
Cula Glogoveanu înainte de restaurare. Foto: Institutul Național al Patrimoniului / culeinlumina.ro

Un perete al Culei Glogovenilor, monument istoric din comuna Glogova, județul Gorj, în care locuit și revoluționarul Tudor Vladimirescu, s-a prăbușit în timpul lucrărilor de restaurare, anunță publicația locală „Gorj Online”.

Contractul pentru „Consolidare, restaurare și punere în valoare turistică CULA GLOGOVENILOR” a fost atribuit în martie 2023 firmei Rustic SRL din Baia Mare. Durata de execuție a lucrărilor este de 2 ani.

Lucrările au fost sistate după prăbușirea zidului, iar echipa de proiect încearcă să propună acum o soluție pentru refacerea zidului.

Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova, a declarat că „s-a deplasat un perete” în timpul lucrărilor de consolidare. Deocamdată nu este clar dacă a fost vorba despre o greșeală a muncitorilor.

cula glogovenilor tudor vladimirescu
Foto: Gorj Online

„A fost foarte afectată cărămida de la bază din cauza umezelii și a intemperiilor care au fost în decursul a peste o sută de ani”, a mai spus primarul.

Lucrările de restaurare sunt finanțate prin PNRR cu aproximativ 6 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, Cula Glogoveneanu a fost ridicată pe la jumătatea secolului al XVIII-lea de Matei și Ioniţă Glogoveanu, care făceau parte dintr-o familie de boieri. Tudor Vladimirescu a locuit în prima parte a vieții la Cula Glogovenilor, fiind susținut să meargă la școală de familia boierilor. După terminarea școlii, Glogovenii l-au făcut judecător hotarnic şi vătaf al Plaiului Cloșani.

Ulterior, Tudor Vladimirescu a fost găzduit de mai multe ori la Cula Glogoveanu.

cula glogoveanu
Cula Glogoveanu înainte de restaurare. Foto: Institutul Național al Patrimoniului / culeinlumina.ro
cula glogoveanu
Foto: Institutul Național al Patrimoniului / culeinlumina.ro

Foto: Institutul Național al Patrimoniului / culeinlumina.ro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.