Un ofițer rus a dezertat și povestește care e starea de spirit în armata lui Putin

FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com
FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com

Un ofițer rus a dezertat din armata care luptă în Ucraina, după ce câteva săptămâni a fost nevoit să doarmă pe un pat improvizat din lăzi de grenade. „Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu am vrut să mă simt ca și cum aș fi făcut parte din asta, dar am făcut parte din ea”, a declarat ofițerul rus, pentru CNN.

Înainte de a invada Ucraina, pe 22 februarie, soldatul rus care a dezertat spune că lui și restului batalionului din care făcea parte li s-a cerut să predea telefoanele mobile în timp ce erau staționați în sudul Rusiei, la Krasnodar. Nu li s-a dat nicio explicație pentru acest lucru.

Apoi, în acea noapte, au stat lucrat ore întregi vopsind blindatele militare cu dungi albe. Apoi, au primit un ordin să le șteargă și să desenze „litera Z, ca în Zorro”, și-a mai amintit militarul rus.

Moralul scăzut al trupelor ruse, care au suferit pierderi grele de personal și de echipament a fost raportat în dese rânduri atât de serviciile secrete ale Ucrainei, cât și de Pentagon sau de reprezentanții apărării Marii Britanii, în evaluările lor.

Agenția britanică de informații, cibernetică și securitate spune că unii au refuzat chiar să execute ordinele.

Ministrul britanic al Apărării a declarat că Rusia a înregistrat în primele trei luni de la invazia sa în Ucraina „probabil un număr de morți similar” cu cel al Uniunii Sovietice în timpul celor nouă ani de război în Afganistan.

„O combinație de tactici slabe, o acoperire aeriană limitată, o lipsă de flexibilitate și o abordare de comandă pregătită să consolideze eșecurile și greșelile repetate a dus la această rată ridicată a victimelor, care continuă să crească în ofensiva din Donbas”, a anunțat ministerul într-o actualizare a informațiilor.