Un nou oraș între munți ar putea apărea în România

FOTO: Boboshow/Pixabay.com
FOTO: Boboshow/Pixabay.com

Autoritățile județene din Dâmbovița au în plan să construiască un nou oraș în zona montană Peștera-Padina. Se dorește construcția unor locuri de cazare moderne, pârtii de schi, iar totul ar urma să devină un oraș-stațiune care să fie prietenoasă cu mediul.

CJ Dâmbovița a semnat contractul pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal pentru Stațiunea Turistică Peștera-Padina.

„Este o etapă extrem de importantă pentru proiectul nostru din munte, mai ales că, prin acest PUZ, se vor stabili funcţiunile staţiunii, modul de ocupare a terenului, regimul de înălţime al clădirilor ce vor fi construite, precum şi aspectul arhitectural al acestora.

Vreau neapărat ca prin acest document, pe lângă aspectele sale care ţin de modul efectiv de construire în perimetrul staţiunii, să valorificăm la maximum patrimoniul natural din zonă şi să primeze protejarea mediului înconjurător din Munţii Bucegi”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ştefan, citat de adevarul.ro.

Întreaga documentație urmează să fie trimisă pentru avizare Academiei Române, Ministerului Dezvoltării, Administrației Parcului Natural Bucegi, Agenției pentru Protecția Mediului, Apelor Române, Direcției de Sănătate Publică și operatorilor de rețele și utilități.

„Construirea unui oraş-staţiune de la ZERO nu este muncă uşoară. Despre acest lucru este vorba în cazul proiectului Peştera-Padina. Amploarea investiţiei nu permite paşi greşiţi şi, de aceea, am considerat necesară o dezbatere tehnică pentru a identifica eventualele probleme care ar putea apărea pe parcursul desfăşurării proiectului.

Astfel, un set de documente a fost pus la dispoziţia tuturor instituţiilor care pot emite puncte de vedere în ceea ce priveşte construirea primei staţiuni turistice în România ultimilor 30 de ani”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

La Pdina ar urma să fie o instalație de transport pe cablu, pentru telegondole și teleschi. De asemene, se dorește construirea unei pasarele peste râul Ialomița.

FOTO: Boboshow/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.