Un muc de țigară a dus la rezolvarea unei crime vechi de peste 50 de ani

muc de țigară ADN
Foto: WPTZ / NBC News (captură YouTube)

Autoritățile din SUA au reușit să rezolve cazul unei crime înfăptuite cu peste 50 de ani în urmă folosindu-se de ADN-ul descoperit pe un muc de țigară, precum și pe hainele victimei, relatează CNN.

În urmă cu mai bine de 50 de ani, Rita Curran din Burlington, Vermont, SUA, a fost găsită strangulată în casă. Tânăra avea doar 24 de ani.

Acum, folosind tehnici avansate de investigație cu ajutorul ADN-ului și a genealogiei genetice, poliția din Burlington l-a identificat pe William DeRoos drept autorul crimei. Bărbatul – care a murit între timp în urma unei supradoze de droguri în anul 1986 – locuia în același bloc cu victima.

Poliția a relatat că în noaptea crimei (petrecută în iulie 1971), DeRoos – care locuia cu două etaje mai sus de Rita Curran – s-a certat cu soția lui, iar apoi a ieșit din apartament „ca să se liniștească”.

Ulterior, Curran a fost găsită moartă de colega ei de cameră. Rita fusese bătută și strangulată. Când anchetatorii i-au intervievat pe soții DeRoos, aceștia au spus că au fost împreună toată noptea și că nu au auzit nimic.

După ce oamenii legii au plecat, DeRoos i-a spus soției sale că dacă vor fi intervievați din nou nu trebuie să admită că el a ieșit din apartament deoarece avea cazier și urma să fie „luat la ochi” de investigatori, a anunțat poliția din Vermont într-o conferință de presă.

Investigația a avansat abia în 2014, când s-a reușit extragerea de ADN dintr-un muc de țigară găsit lângă trupul Ritei. Deși ADN-ul a fost transmis către o bază națională cu informații legate de ADN-ul infractorilor, nu s-a descoperit nicio potrivire.

În 2019, detectivul James Trieb a redeschis cazul și a decis să încerce o abordare nouă. În loc să aloce cazul unui singur detectiv, așa cum este uzual atunci când sunt redeschise cazuri vechi, el a hotărât să abordeze crima ca și când abia ar fi fost comisă, invitând mai mulți detectivi, experți și tehnicieni să o investigheze.

Echipa a decis să analizeze ADN-ul din mucul de țigară folosind genealogia genetică, un proces care a presupus folosirea bazelor de date ADN pentru cercetare genealogică cu scopul de a identifica posibili membri ai familiei persoanei care fumase țigara respectivă.

Astfel, o expertă în genealogie genetică a ajuns la concluzia că ADN-ul din mucul de țigară avea legături solide cu rudele lui DeRoos, atât pe parte maternă, cât și paternă.

„Experta era sigură că ADN-ul îi aparținea lui William DeRoos”, a anunțat poliția.

Apoi, anchetatorii au identificat o rudă a lui DeRoos – un frate vitreg ce a fost de acord să le furnizeze o mostră de ADN pentru analize. Testele au relevat că ADN-ul de pe mucul de țigară i-a aparținut într-adevăr lui William DeRoos.

Totodată, investigatorii au descoperit că ADN-ul de pe mucul de țigară se potrivea și cu ADN-ul de pe halatul de casă sfâșiat pe care îl purtase victima. Anchetatorii au investigat-o din nou pe fosta soție a lui DeRoos, încă în viață, iar aceasta a recunoscut că a mințit în privința alibiului soțului.

La conferința de presă, șeful poliției din Burlington a declarat că acest caz, care a pricinuit familiei victimei „chinuri groaznice timp de mai bine de jumătate de secol” a putut fi, în sfârșit, închis.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.