Un magnat rus al cărbunelui și îngrășămintelor cere oprirea războiului în Ucraina

Andrei Melnicenko
Andrei Melnicenko

Andrei Melnicenko, un magnat rus al cărbunelui și îngrășămintelor, a cerut o încetare a focului în Ucraina și transmite că războiul este o tragedie care trebuie oprită. Acesta a mai spus că ar putea urma o criză alimentară globală din cauza creșterii prețurilor la îngrășăminte.

„Evenimentele din Ucraina sunt cu adevărat tragice. Avem nevoie urgent de pace”, a declarat Andrei Melnicenko pentru Reuters. Oligarhul în vârstă de 50 de ani s-a născut în Belarus și are o mamă ucraineancă.

„Ca rus prin naționalitate, bielorus prin naștere și ucrainean prin sânge, simt o mare durere și uimire uitându-mă la popoare înfrățite care se luptă și mor”, a mai transmis acesta printr-un purtător de cuvânt care a transmis punctul de vedere prin email.

Melnichenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a sancțiunilor extinse împotriva oligarhilor ruși. Potrivit UE, el deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

Acesta a rămas fără un iaht în valoare de aproximativ 530 de milioane de euro. Nava, denumită SY A, a confiscată de autoritățile italiene.