Un jurnalist a fost bătut de 20 de indivizi, într-o pădure, în timp ce filma un documentar. Alți doi colegi au fost internați

Tiberiu Boșutar

Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut cu sălbăticie de aproximativ 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna, din județul Suceava.

Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse, anunță Greenpeace pe pagina sa de Facebook.

Alături de el se afla documentaristul Radu Mocanu, dar și un activist de mediu, Tiberiu Boșutar.

Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei.

Mihai Dragolea spune că atacatorii i-au luat echipamentul, au scos cardul din cameră și au distrus toate dovezile.

„Eram împreună cu Radu Mocanu, care realizează acest documentar, și cu activistul de mediu Tibi Bosutar. Am urcat într-un ocol privat, unde un sătean ne-a semnalat unele nereguli în ceea ce privește exploatarea. Am oprit pe undeva pe Dealu Ursului, am auzit niște mașini în vale și credeam că vin spre noi propietarul și șeful de ocol silvic, să aibă un dialog cu noi.

Dar dintr-odată am vazut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112.

Mihai Dragolea
Mihai Dragolea

Între timp, cei de sus – Radu a fost lovit destul de tare la cap și acum are amnezie, uită ce s-a întâmplat și uită destul de des și în prezent. Tibi a fost bătut crunt și a fost și supus la niște umilințe groaznice din astea de tip mafiot”, a povestit jurnalistul la Digi 24.

Jurnalistul spune că recorderul de sunet a fost golit de card, „deci oamenii știau unde să găsească cardul… ne-au golit probele”.

„Nu știu ce a făcut Poliția ulterior, cred ca doar i-a identificat urmând să-i cheme apoi la audieri. Noi acum suntem pe la IML să ne facem certificatele medico-legale”, mai spune acesta.

„Avocații Greenpeace au intrat deja în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență. Cerem Inspectorului General al Poliției Române și Inspectorului Șef al IPJ Suceava să se implice direct în soluționarea acestui caz și să urmărească ancheta până la finalizarea ei!”, se arată în comunicatul organizației.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cere autorităților statului să ancheteze cu celeritate atacul care i-a avut drept victime pe regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, documentaristul Radu Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar.
La o zi după ce Comisia Europeană recomanda statelor membre să îi protejeze pe jurnaliști, cei care documentau tăierile ilegale de păduri au fost bătuți de 20 de persoane, iar materialele filmate au fost distruse. Acest atac violent este ultimul dintr-o serie de agresiuni la care au fost supuși jurnaliștii care încearcă să își facă meseria și să colecteze informații despre tăierile ilegale de păduri în Bucovina, iar lipsa reacțiilor autorităților a permis această agresiune extrem de gravă, mai transmite CJI.
Nu este prima dată când se încearcă intimidarea lui Mihai Dragolea în timp ce filmează materiale despre tăierile ilegale de păduri. Acest episod este însă cel mai grav din ultima perioadă și fără o intervenție fermă, acest fenomen se va agrava.
Centrul pentru Jurnalism Independent solicită autorităților competente să utilizeze legislația națională, să investigheze și să cerceteze penal atacul asupra celor trei și să dea un semnal ferm că jurnaliștii își pot face meseria în siguranță.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.