Un fost penitenciar din România va fi transformat în hotel

FOTO: Captură video Youtube/ Răzvan Bunea
FOTO: Captură video Youtube/ Răzvan Bunea

Ruinele-muzeu Doftana, unde au fost închiși liderii comuniști, între care Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și legionari, au fost concesionate pe o perioadă de 49 de ani de omul de afaceri libanez Mohammad Murad.

Acesta a câştigat licitaţia, organizată la începutul săptămânii trecute de primăria comunei Telega, descalificând alţi doi competitori, o societate din Mangalia şi o persoană fizică din Prahova, potrivit unor surse, citate de adevarul.ro.

Potrivit caietului de sarcini, Penitenciarul Dofana va intra într-un proces de reabilitare şi ulterior în circuit turistic. Obligaţiile contractuale impun păstrarea unei porţiuni din clădire pentru un muzeu dedicat cel mai probabil regimului comunist.

„Sunt clauze ferme, cu termene de execuţie, când se încep lucrările conform proiectului. Mohammad Murad a câştigat licitaţa pentru că a oferit 110.000 de lei pe an redevenţă.

În oferta pe care a făcut-o investeşe 10 milioane de euro în reabilitarea muzeului şi 15 milioane de euro ce-şi face el acolo, complex turistic. Concesionarul nu face chiar ce vrea el acolo, după ce semnezi contractul, în acord cu Ministerul Culturii va face un proiect.

Omul este interesat şi sper să facă treabă acolo. Este o veste foarte bună pentru noi pentru că oferă şansa să se dezvolte comuna”, a declarat primarul comunei Telega, Costel Brezeanu, pentru Adevărul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.