Un economist român spune că suntem aproape să ajungem din urmă Franța sau Italia

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Economistul Andrei Caramitru crede că România poate prinde din urmă cele mai dezvoltate țări din Europa, precum Franța și Italia în mai puțin de un deceniu.

„În cât timp ajungem la nivelul Europei de Vest? Dacă tendințele (care sunt destul de stabile în ultimii 10-20 de ani) continuă – cam în opt ani ajungem la nivelul Franței. Mai e ceva. Franța – acum – e mai apropiată de nivelul României decât de nivelul SUA”, a scris Caramitru pe Facebook.

A continuat apoi și a explicat care sunt principalele probleme care fac ca țările vest-europene să înregistreze creșteri relativ modeste. „Știu ca o să spuneți ca e nebunie. E o extrapolare simpla de tot – o vedeți mai jos. Cum e posibil ? Păi Franța sau Italia au nivel de taxare dublă față de Romania (încasări ca procent din PIB) și datorie publica de 2.5-3 ori mai mare decât România. Asta contează mult mai mult decât educația sau infrastructura (da da, așa e macroeconomia, ghinion”, a mai scris Caramitru.

„Toți ăia care zic ca e imposibil. Tot ce e nevoie e să performăm la fel ca în ultimii 20-30 ani (și noi și francezii). Nimic altceva. Analiza e „econometrica” adică extrapolezi trenduri robuste (e cea mai folosită și solidă metodă de forecast pentru aia care nu știu)”, a revenit Caramitru.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.