Un castel splendid din România va fi salvat de fondurile europene

Castelul Teleki din Poșmuș. Foto: castelintransilvania.ro
Castelul Teleki din Poșmuș. Foto: castelintransilvania.ro

Un castel vechi de trei sute de ani, din județul Bistrița Năsăud, va fi restaurat integral, cu ajutorul fondurilor europene.

Castelul Teleki a fost ridicat la mijlocul secolului al XVIII-lea și, în perioada sa de glorie, avea săli de bal, saloane, o cramă, grajduri și alte anexe alcătuiau odinioară un ansamblu arhitectural de exceptie. Blazonul familiei Teleki se poate vedea încă pe faţada clădirii.

Castelul din Posmuș a fost construit de o familie de nobili maghiari, însă în ultimii ani a ajuns într-o stare avansată de degradare. În perioada comunistă a fost naţionalizat şi transformat, pe rând, în cămin cultural, CAP, iar după Revoluţie, în magazin şi bar.

O mare parte din pădurea care înconjura castelul Teleki a fost tăiată în perioada comunistă.

Satul Posmuș a fost întemeiat de către coloniști germani în timpul Dinastiei Arpadiene, iar Teleki Mihály (1634-1690), Cancelar al Transilvaniei, a dobândit o proprietate însemnată în jurul anilor 1680. Conacul în stil baroc a fost mistuit de un incendiu în 1830, fiind reconstruit imediat, doar pentru a fi distrus din nou, în timpul Revoluției din 1848, și iar renovat.

”Am reușit să câștigăm un proiect prin programul operațional regional, aproximativ 5 milioane de euro”, a spus Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, pentru Știrile TVR.

Autoritățile locale speră ca, după renovare, complexul să devină un obiectiv popular pentru turiștii din Transilvania.

Peste 5 milioane de euro vor fi folosiți pentru restaurarea castelului Teleki, care este mărginit de numeroși stejari seculari. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a alocat deja suma pentru cofinanțare și are un termen de 4 ani ca să finalizeze lucrările.

Sursa foto: castelintransilvania.ro 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.