Un castel splendid din România va fi salvat de fondurile europene

Castelul Teleki din Poșmuș. Foto: castelintransilvania.ro
Castelul Teleki din Poșmuș. Foto: castelintransilvania.ro

Un castel vechi de trei sute de ani, din județul Bistrița Năsăud, va fi restaurat integral, cu ajutorul fondurilor europene.

Castelul Teleki a fost ridicat la mijlocul secolului al XVIII-lea și, în perioada sa de glorie, avea săli de bal, saloane, o cramă, grajduri și alte anexe alcătuiau odinioară un ansamblu arhitectural de exceptie. Blazonul familiei Teleki se poate vedea încă pe faţada clădirii.

Castelul din Posmuș a fost construit de o familie de nobili maghiari, însă în ultimii ani a ajuns într-o stare avansată de degradare. În perioada comunistă a fost naţionalizat şi transformat, pe rând, în cămin cultural, CAP, iar după Revoluţie, în magazin şi bar.

O mare parte din pădurea care înconjura castelul Teleki a fost tăiată în perioada comunistă.

Satul Posmuș a fost întemeiat de către coloniști germani în timpul Dinastiei Arpadiene, iar Teleki Mihály (1634-1690), Cancelar al Transilvaniei, a dobândit o proprietate însemnată în jurul anilor 1680. Conacul în stil baroc a fost mistuit de un incendiu în 1830, fiind reconstruit imediat, doar pentru a fi distrus din nou, în timpul Revoluției din 1848, și iar renovat.

”Am reușit să câștigăm un proiect prin programul operațional regional, aproximativ 5 milioane de euro”, a spus Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, pentru Știrile TVR.

Autoritățile locale speră ca, după renovare, complexul să devină un obiectiv popular pentru turiștii din Transilvania.

Peste 5 milioane de euro vor fi folosiți pentru restaurarea castelului Teleki, care este mărginit de numeroși stejari seculari. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a alocat deja suma pentru cofinanțare și are un termen de 4 ani ca să finalizeze lucrările.

Sursa foto: castelintransilvania.ro 

Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.