Un bărbat din Neamț ar putea face dializă pe viață după ce s-a protejat de COVID cu niște pastile

FOTO: stux/Pixabay.com
FOTO: stux/Pixabay.com

Un bărbat din județul Neamț a ajuns la insuficiență renală severă la spital după ce, timp de un an, a luat pastile antiinflamatorii preventiv împotriva coronavirusului. Acesta are 52 de ani și este de două zile la secția de Nefrologie a Spitalului Clinic Constantin Parhon din Iași.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul nefrolog Ionuț Nistor, spune că pacientul riscă să nu-și recupereze niciodată funcția renală și să rămână dependent de dializă.

„Sperăm totuși că după întreruperea acestui tratament cu antiinflamatorii și cu antalgice, pacientul va reuși să recupereze măcar parțial eficiența renală”, a spus medicul.

Medicul a mai spus că bărbatul a luat timp de aproape un an paracetamol și algocalmin, fără recomandare medicală, pentru că așa credea că se protejează de infectarea cu COVID.

„Din păcate, vedem și efectele adverse ale unui tratament luat după ureche. Acest tratament nu a fost niciodată pe lista posibilităților de prevenție anti-COVID. Au fost alte medicamente, ulterior și acelea dovedite ineficiente.

Din păcate, nu există niciun medicament care să ne protejeze de infecție și în general, orice medicament am lua, este bine ca măcar cu medicul de familie să discutăm, cu medicul curant, tocmai pentru a ne asigura că nu ne expunem la un risc mai mare încercând să prevenim”, a spus Nistor.

La începutul anului, un bărbat din Botoșani a murit după ce a luat o supradoză de paracetamol. Acesta a încercat să se trateze singur, acasă, de COVID-19. Ficatul i-a cedat, iar medicii nu l-au mai putut salva.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.