A căzut Guvernul Orban! PSD și UDMR n-au avut emoții la votul moțiunii de cenzură. Ce urmează?

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Parlamentul a adoptat, cu 261 de voturi pentru, moțiunea de cenzură susținută de PSD, UDMR și alții împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susținea că alianța întru dărâmarea cabinetului liberal condus de Ludovic Orban contează pe voturi suficiente astăzi.

Moțiunea, care a fost provocată de asumarea răspunderii Guvernului pentru alegerile în două tururi pentru primari, avea nevoie de 233 de voturi pentru a fi admisă. PSD și UDMR au obținut 261 de voturi, mult peste prag.

”Așteptăm să fim chemați de domul președinte Iohannis la consultări”, a spus Marcel Ciolacu, liderul PSD, după votul din Parlament.

De cealaltă parte, Ludovic Orban i-a certat pe contestatarii săi:

″Vreți nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de stigmatul acesta în toată cariera dumneavoastră. Nu numai că a fost semnată candidatura dvs de vechilul stăpân, dar 3 ani de zile l-ați slugărit cu râvnă, ați votat toate aberațiile, toate proiectele împotriva intereselor românilor. Ați susținut toate acțiunile antiromânești. Ați susținut toate acțiunile antiromânești, toate acțiunile care au dus la prăbușirea imaginii externe a României, care ne-au adus pe marginea prăpastiei″, a spus Orban în fața Parlamentului.

”Nu mă las judecat de voi, pentru că în trei ani de zile ați arătat de ce sunteți în stare: De sărăcie, dezinformare, minciună, slugărnicie și nu ați adus nimic bun României”, a mai spus liberalul.

Guvernul Orban a avut astfel soarta Guvernului Dăncilă, pe care l-a înlocuit tot în urma unei moțiuni de cenzură adoptate de Parlament, în urmă cu doar trei luni de zile.

Ce se întâmplă odată cu trecerea moțiunii

 

Deoarece moțiunea a fost adoptată, Guvernul este demis, iar proiectul de lege este considerat respins, adică alegerea primarilor se va face în continuare în urma unui singur tur de scrutin.

Strategia liberalilor în cazul în care moțiunea va trece este forțarea alegerilor anticipate.

”Noi am luat decizia foarte simplă ca parlamentarii PNL să nu voteze învestirea niciunui guvern pentru a putea declanşa alegeri anticipate. Dacă după ce ne-au dat jos prin moţiune de cenzură vor vota învestirea aceluiași guvern înseamnă că trebuie să se caute şi oricum cred că va râde toată ţara de ei”, a declarat Ludovic Orban.

Liberalii ar dori ca alegerile anticipate să aibă loc alături de cele locale, în luna iunie.