UE vrea să interzică o taxă pe care companiile aeriene o pun la bagaje

Uniunea Europeană vrea să simplifice modalitatea în care se compune un bilet de avion. O măsură în acest sens vizează taxa inclusă în bilet, la unele zboruri, pentru bagajele de mână.

UE vrea eliminarea taxelor suplimentare pentru bagajele de mână, care în mod obișnuit sunt integrate în prețul biletului sau impuse de companiile low-cost.

Astfel, companiile aeriene ar urma să fie nevoie ca în perioada imediat următoare să asigure transportul acestei tipologii de bagaje gratuit, fără să mai perceapă costuri adiționale sau să impună plata unei taxe.

De asemenea, potrivit rezoluției adoptate de către Comisia pentru petiții a Parlamentului European, Comisia Europeană ar urma să recunoască absolut toate bagajele de mână ca fiind elemente esențiale pentru o călătorie aeriană.

Comisia pentru petiții a Parlamentului European a adoptat o rezoluție unanimă solicitând companiilor aeriene să asigure transportul gratuit al bagajelor de mână pentru pasageri, se mai menționează în rezoluție.

La începutul anului 2014, Curtea Europeană a stabilit fapul că bagajele de mână, care respectă toate cerințele „rezonabile” în ceea ce privește dimensiunea și greutatea, impuse de companiile aeriene, sunt o parte esențială a unei călătorii normale cu avionul.

În plus, Curtea Europeană a decis ca un drept al pasagerilor este să nu fie nevoiți să suporte costurile suplimentare referitoare la taxele impuse de companiile aeriene cu privire la bagajele de mână, însă la acel moment decizia nu a fost pusă în aplicare.

Noua rezoluție a Parlamentului European îndeamnă companiile aeriene să implementeze această hotărâre pentru a elimina taxele adiționale impuse pentru bagajele de mână. De asemenea, în rezoluție se menționează și faptul că se dorește clarificarea pentru pasageri a ceea ce înseamnă mai exact dimensiuni și greutăți „rezonabile”.