Turist amendat pentru că a urcat în Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul

jandarmeria română
Foto: Jandarmeria Română (Facebook)

Un turist a fost amendat de Jandarmerie pentru că urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. Bărbatul a atacat însă sancțiunea în instanță și a câștigat, relatează adevărul.ro.

Turistul a fost amendat pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale”. Bărbatul a dat în judecată Jandarmeria Română și a cerut anularea sancțiunii pe motiv că fapta pentru care a fost amendat nu există.

Procesul s-a desfășurat la Judecătoria Sectorului 2 București. În timpul procesului, turistul a arătat că unul dintre prietenii săi obținuse pentru grup acordul de a pătrunde în zona respectivă și că plătiseră inclusiv tarif de vizitare.

Pe traseu, grupul său de prieteni a fost oprit de un alt grup, unul dintre membrii acestui grup arătând că este jandarm. El i-a solicitat turistului amendat să se legitimeze.

Turistul a explicat în instanță că i-a spus jandarmului că nu are actul de identitate asupra sa, dar că i-a transmis oral sale personale.

Instanța i-a dat dreptate turistului și a anulat amenda. Judecătorul a luat în calcul atât declarația turistului, cât și faptul că incidentul s-a petrecut la ora 10.35, iar la 12.10 jandarmul redactase deja procesul verbal, ceea ce însemna că bărbatul îi oferise jandarmului datele de identificare.

Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.