Tudorel Toader a pregătit ordonanța: Se vor anula sentințele date de completurile nelegal constituite

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că a pus la punct un proiect de Orodnanță de Urgență, care i-ar scăpa de pedepse pe toți cei condamnați din 2014 de către completurile de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiției. Printre aceștia s-ar afla și Liviu Dragnea.

”La Ministerul Justiției, deci nu la mine, avem un astfel de draft de OUG. Spuneam într-o intervenție TV că dna premier va decide dacă și când poate fi adoptată o atare OUG. În tot cazul, pentru a fi adoptată, ordonanța va respecta normele de tehnică legislativă privind transprența decizională, se va solicita avizul Consiliului Legislativ și al CSM, în funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final al OUG”, a spus Tudorel Toader.

Acesta susține că măsura dorește să asigure cetățeanului un proces echitabil.

”Cauzele, dacă se va ajunge la adoptarea OUG, vor fi rejudecate în complete legal constituite. Un lucru pe care nu prea l-ați subliniat în presă: eu m-am referit la toate cauzele pronunțate definitive de complete ilegal constituite, și nu doar la cauze în care cei judecați au fost condamnați. Toate cauzele vor trebui să urmeze același regim. Prin urmare, o anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge la o altă soluție, dar pot și trebuie să fie preocupați și cei care au fost achitați”, a mai spus ministrul Justiției.

De cealaltă parte, USR susține că ordonanța gândită de Tudorel Toader i-ar scăpa basma curată pe ”toți corupții condamnați de ÎCCJ în ultimii cinci ani”. Partidul precizează că și Liviu Dragnea, liderul PSD, va scăpa de condamnare în dosarul Referendumul.

“La fix doi ani de la OUG 13, care a fost adoptată pe 31 Ianuarie 2017, trebuie să ne pregătim să ieşim din nou în stradă. E nevoie de mobilizare, pentru a demonstra că România nu mai vrea penali la conducere!”, concluzionează USR.