Tsunami în Indonezia, după o erupție vulcanică: 220 de morți | VIDEO

tsunami indonezia
Foto: Captură YouTube

Cel puțin 281 de persoane au murit, iar alte 1.016 au fost rănite, după ce un tsunami a lovit Indonezia. Tsunamiul a fost provocat de o alunecare de teren subacvatică produsă de erupția vulcanului Anak Krakatau, anunță BBC.

Valul uriaș a lovit coasta de nord-vest a insulei Java și coasta de sud a insulei Sumatra.

Autoritățile au anunțat că sute de clădiri au fost afectate de tsunami și că se așteaptă ca numărul victimelor să crească.

Tsunamiul a lovit la ora locală 21.30. Până acum, au fost raportate decese atât pe insula Java, cât și în Sumatra.

Una dintre zonele populare lovite de tsunami a fost stațiunea Tanjung Lesung din vestul Javei. Nu a existat nicio avertizare în prealabil. Imaginile publicate pe rețelele de socializare arată cum apa a pătruns dintr-o dată într-un cort din stațiune unde cânta o trupă de rock indoneziană (Seventeen). Membrii trupei au fost luați de apă, iar scena distrusă.

Într-un videoclip pe Instagram, solistul Riefian Fajarsyah a spus că basistul și managerul trupei au murit și că alți trei membri ai trupei, precum și soția sa sunt dați dispăruți.

Oystein Lund Andersen, un fotograf norvegian care se afla chiar pe plaja Anyer din vestul Javei în momentul erupției vulcanului, a povestit pentru BBC ce a văzut.

„Mă aflam pe plajă. Eram singur, familia mea dormea în cameră. Încercam să fotografiez erupția vulcanului Krakatoa. Mai devreme vulcanul fusese foarte activ, cu erupții puternice, însă chiar înainte ca valurile să lovească plaja nu a fost nicio activitate vulcanică. Era pur și simplu întuneric”, a spus el.

„Apoi brusc am văzut că vine un val și a trebuit să fug. Au fost două valuri. Primul nu a fost așa de puternic și am putut să fug de el. Am fugit direct la hotel, unde soția și fiul meu dormeau. I-am trezit și am auzit că vine un val mai mare. M-am uitat pe fereastră și atunci a lovit al doilea val. Era mult mai mare. Noi și alți oameni din hotel ne-am dus direct într-o pădure aflată la altitudine mai mare”, a mai explicat fotograful.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.