Trump, invitat să cumpere o regiune din Europa cu 1 euro

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

După ce propunerea lui Donald Trump ca Statele Unite ale Americii să cumpere Groenlanda a fost respinsă de premierul Danemarcei, naționaliștii flamanzi îi transmit că poate cumpăra Valonia cu doar 1 euro.

Potrivit Euronews, propunerea a venit pe Twitter de la organizația de tineret a Alianței Noilor Flamanzi. Mesajul a fost însoțit de o poză panoramică a orașului valon Durbuy. Însă postarea a generat furia multor valoni. Președintele organizației de tineret a alianței, Lawrence Vancraeyenest, a revenit și a spus că e vorba de o glumă.

„A fost doar o glumă destinată tinerilor flamanzi, ținând cont de ceea ce este în trend pe Twitter. Nimic mai mult”, a declarat Vancraeyenest pentru Euronews.

Valonia este o regiune din nord-vestul Europei, componentă a statului federal Belgia. Are o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori și are autoritate în chestiuni legate de economie, agricultură, lucrări publice, energie sau transport.

Din anii `70, partidele politice din Belgia sunt organizate pe criterii lingvistice și nu există formațiuni majore naționale. În ultimii ani, în Valonia au apărut numeroase partide noi, printre care și unele naționaliste, cum este Alianța Noilor Flamanzi.

Valonia a fost una dintre primele regiuni Europa Continentală care a trecut printr-o perioadă de revoluție industrială la începutul secolului XIX. Până la jumătatea secolului XX regiunea minieră și metalurgică valonă din jurul orașelor Liège și Charleroi s-a dezvoltat puternic.

Declinului industriei metalurgice și politicile economice mai liberale din Flandra au făcut ca centrul economic al Belgiei să se deplaseze dinspre regiunea minieră și metalurgică Valonia spre nord.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că va amâna întrevederea cu premierul danez Mette Frederiksen, după ce șefa Guvernului de la Copenhaga a respins categoric ideea vânzării Groenlandei, în contextul în care liderul american s-a declarat interesat să achiziţioneze insula arctică.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.