Trucuri inteligente care fac întreținerea mașinii mai puțin costisitoare

Întreținerea mașinii, de la reviziile periodice, până la reparațiile necesare, poate reprezenta un efort pentru bugetul familiei. Lucrurile sunt și mai costisitoare în cazul mașinilor mai vechi de zece ani. În condițiile în care motoarele cu combustie sunt fiabile și au o durată lungă de viață, câteva sfaturi bune vor fi utile pentru a realiza economii la buget, prelungind în același timp durata de viață a mașinii familiei tale.  

Este important de spus, de la bun început, că aceste economii nu trebuie să afecteze în niciun fel partea tehnică a mașinii. Reviziile periodice și alte reparații necesare urmează a fi realizate la timp, în ateliere autorizate pentru ca cei care folosesc mașina să fie în maximă siguranță.

Cumpără piese originale

Unele piese defecte sau stricate pot fi înlocuite cu altele compatibile chiar dacă nu sunt originale, în timp ce pentru altele este foarte important să găsești varianta identică, produsă de același producător cu fabricantul mașinii. Acestea din urmă sunt însă deseori foarte costisitoare. O soluție eficientă, recomandată chiar de producători, este să cauți piesa în listele de oferte ale firmelor de dezmembrari auto Oradea. Vei găsi piese bune, originale, dar la un preț mult mai mic decât cele noi. O eventuală uzură minimă nu le va afecta deloc funcționalitatea, ba chiar din contră, uneori sunt chiar mai utile pentru mașinile rulate.

Verifică lichidul de răcire

De fiecare dată când martorii sau computerul de bord te avertizează, acordă atenție maximă lichidului de răcire. Schimbarea lui periodică este o necesitate, pentru a-și păstra proprietățile și a evita o coroziune gravă a motorului. Cantitatea insuficientă sau calitatea slabă a acestuia poate afecta totul, de la încălzire și aer condiționat până la radiator și pompa de apă. Pentru ceva care are un impact atât de mare asupra sănătății generale a mașinii, costurile legate de întreținere sunt minime. Regula generală spune că lichidul de răcire trebuie verificat și, dacă este necesar, schimbat, de două ori pe an – o dată înainte de sezonul cald și din nou înainte de  debutul celui rece (lunile recomandate sunt aprilie și noiembrie).

Rotește periodic anvelopele

Vei prelungi substanțial viața anvelopelor doar rotindu-le. Anvelopele nu se uzează uniform. Există diferențe importante între uzura celor din față și a celor din spate, dar și a celor de pe partea stângă, comparativ cu cele de pe dreapta. Cauzele sunt diverse, de la încărcătura mașinii, la calitatea drumurilor, de la numărul de viraje la dreapta și la stânga, de la tipul manevrelor pe care le faci pentru parcare și încă multe altele. Operația de rotire nu durează mult, și realizată cel puțin o dată pe an (sau la fiecare 10.000 de kilometri), poate aduce, în medie, încă un an de utilizare în perfectă siguranță pentru setul de anvelope.

Schimbă uleiul

Dacă vei neglija să schimbi uleiul mașinii la intervalele recomandate de producător, vei aduce mari daune mașinii tale. Uleiul afectează multe dintre funcțiile mașinii tale. Atunci când nu este în cantitatea suficientă, ori s-a uzat și nu-și mai îndeplinește bine rolul, toate sistemele și angrenajele motorului au de suferit. Procedura nu este nici costisitoare, nici nu durează mult, dar trebuie neapărat realizată într-un service autorizat pentru a putea recicla uleiul uzat.

Păstrează bornele bateriei curate

Pe bornele bateriei se poate forma un strat coroziv (care arată ca o pulbere albă sau albăstruie). Dacă nu le păstrezi curate, bateria s-ar putea să crape sau să nu funcționeze corect. Deoarece o baterie de mașină de calitate, poate costa destul de mult, ia în calcul că o banală perie de sârmă costă câțiva lei și va prelungi substanțial viața bateriei. Este bine ca bornele să fie curățate de două ori pe an și inspectate înainte de a porni mașina, dacă aceasta a staționat fără să fie utilizată zilnic mai mult de o săptămână.

Ștergătoare de parbriz noi

În funcție de marca și modelul mașinii, cumpărarea de ștergătoare noi de parbriz poate costa maximum 200 de lei pentru o pereche. Deși ar putea părea mult, ștergătoarele de calitate protejează parbrizul, curăță eficient și fac parte din sistemele de siguranță ale mașinii, tot așa cum este și rezervorul pentru lichidul de parbriz. Merită să investești în ștergătoare noi și lichid de calitate, pentru că faci investiții în siguranță și contribui la păstrarea calității parbrizului.

Sunt încă multe alte sfaturi de mică întreținere care aduc reale beneficii mașinii tale și îi prelungesc durata de viață, dar îți oferă și un plus binevenit de siguranță la volan. Totuși, cele de mai sus sunt considerate cele mai importante detalii pe care orice posesor de mașină trebuie să le știe și să le pună în aplicare.

Sursa foto: Shutterstock.com