Transplantul de inimă de la porc la om ar putea fi posibil în 3 ani

inimă transplant porc om
Foto: Jai79 / sbtlneet / pixabay.com

Inimi de porc modificate ar putea fi transplantate la om în aproximativ 3 ani, se arată într-un raport care îl citează pe chirurgul britanic Sir Terence English, un pionier al transplantului de inimă în Regatul Unit, relatează publicația „The Guardian”.

Cunoscut pentru transplantul de inimă realizat în premieră în Marea Britanie, chirurgul a declarat că organele modificate de animale ar putea schimba metodele de tratament aplicate în prezent.

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la primul transplant de inimă de succes din această țară, Terence English a declarat pentru „The Sunday Telegraph” că un chirurg mai tânăr care l-a ajutat să realizeze operația de acum 40 de ani va încerca în acest an, 2019, să înlocuiască un rinichi uman cu unul modificat ce provine de la un porc.

„Dacă rezultatul xenotransplantului de rinichi de porc la om este mulțumitor, atunci este probabil că vor fi folosite și inimi la oameni în câțiva ani. Dacă funcționează cu un rinichi, va funcționa și cu o inimă”, a mai declarat English, care are acum 87 de ani.

Un xenotransplant se referă la un tip de transplant prin care un organ sau un țesut este luat de la o specie și este introdus în organismul altei specii.

Anatomia și fiziologia inimii unui porc este asemănătoare cu cea umană, așa că din acest motiv inimile de porc sunt folosite pentru a dezvolta noi tratamente, mai notează sursa citată.

Foto: Jai79 / sbtlneet / pixabay.com