Tot ce trebuie să știi despre programul Rabla de anul acesta. Cele mai importante modificări

Programul Rabla pentru electrocasnice. Foto: Pixabay

Ministerul Mediului a anunțat că programul „Rabla pentru electrocasnice” începe vineri, 14 mai, și se va desfășura în trei etape. Bugetul alocat este de 75 de milioane de lei.

Vor intra în program nouă categorii de produse: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat, televizoare, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Înscrierile se vor face pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

Care vor fi cele trei etape, după ce se face înscrierea pe 14 mai:

  • Etapa 1. Între 21 mai – 04 iunie, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparatele frigorifice
  • Etapa 2. Între 04 și 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri și tablete
  • Etapa 3. Între 18 iunie – 02 iulie, pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare

„Sumele care se asigură sub forma unor vouchere vor fi următoarele: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, 400 de lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasa energetică D, la maşinile de spălat rufe cel puţin clasa energetică C, 400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat care trebuie să fie în cel puţin A++, 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare clasele energetică cel puţin E, 400 de lei pentru televizoare, având cel puţin clasa energetică E, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe A++, 200 de lei pentru aspiratoare, consumul să fie mai mic de 43 kilowatti oră pe an şi 500 de lei pentru laptopuri, 300 de lei pentru tablete”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

Fiecare persoană interesată trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care să se angajeze că vor preda aparatul vechi. Declarația trebuie încărcată apoi pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Din momentul obținerii voucherului, sunt 15 zile la dispoziție pentru a cumpăra aparatul dorit.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.