Toate zborurile dinspre și înspre Italia au fost suspendate de autoritățile din România

FOTO: JESHOOTS-com/Pixabay.com
FOTO: JESHOOTS-com/Pixabay.com

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat în noaptea de duminică spre luni că decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost de a suspenda toate zborurile către Italia și din Italia, pe toate aeroporturile, din 9 martie până pe 23 martie.

„Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu 9 martie ora 12,00 până pe 23 martie ora 12,00”, a afirmat Vela într-o conferinţă de presă.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că în cazul curselor anulate cu mai puțin de șapte zile înainte de termen, pasagerii vor primi banii înapoi.

Ministrul Marcel Vela a mai spus că va exista o discuție și despre o eventuală suspendare a cursurilor în școli, care va avea loc luni. Însă a precizat că dacă un singur caz apare într-o școală, cursurile sunt suspendate în toată unitatea de învățământ.

S-a mai anunțat că toți cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu. Cetățenii străini care vin aceste țări pot intra în România doar sub măsura obligatorie a carantinei.

De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica operatorilor români faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin semnarea unei declarații pe propria răspundere.

Toți cetățenii români care intră în țară terestru au obligația să semneze declarații pe propria răspundere sub sancțiunea legii că nu vin din zone de risc. Autorităițile spun că vor face verificări ample în acest sens.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că a fost luată decizia de a fi extinse anchetele epidemiologice la al doilea cerc de contacți, în contextul epidemiei de coronavirus. Astfel, ancheta va viza nu doar primele persoane cu care cineva infectat cu noul COVID-19 a avut legătură, ci și a doua serie de oameni care a interacționat cu primii posibili contacți.

„Am decis, la sugestia premierului, să extindem anchetele epidemiologice. Am decis să facem ancheta pe încă un cerc, al doilea cerc de posibili contacți, astfel încât să prevenim extinderea coronavirusului la nivelul comunităților locale”, a anunțat Marcel Vela, într-o conferință de presă susținută, duminică seară, la sediul MAI.

Bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 15 în România, patru cazuri de infectare fiind anunțate sâmbătă, atunci când a fost anunțat și primul pacient din București. Încă două cazuri au fost anunțate duminică, o femeie de 42 de ani din Capitală și o femeie de 70 de ani din Mureș. Tot duminică, autoritățile din România au anunțat că sunt interzise evenimentele cu peste 1.000 de participanți.

La nivel mondial, potrivit unei centralizări realizate de Universitatea Johns Hopkins, au fost infectate peste 107.000 de persoane în toată lumea. S-au înregistrat peste 3.600 de decese, iar 60.500 de pacienți au fost declarați vindecați.

În Europa, cea mai afectată țară de coronavirus este Italia. Începând de duminică, până pe 3 aprilie, populația nu va mai putea intra sau ieși din Lombardia și din 14 provincii din patru alte regiuni, inclusiv din orașele Veneția, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia și Rimini.

Este un ordin semnat de premierul Giuseppe Conte care afectează aproximativ 16 milioane de oameni. „Trebuie să limităm extinderea viruslui și să prevenim copleșirea spitalelor”, a declarat Giuseppe Conte.

FOTO: JESHOOTS-com/Pixabay.com