Toate conturile de mail Yahoo! au fost compromise de hackeri

Reprezentanții companiei Yahoo! au confirmat faptul că atacul cibernetic din 2013 a afectat toate cele trei miliarde de conturi de utilizatori și nu doar un miliard, așa cum s-au anunțat inițial.

„Yahoo trimite notificări prin email celorlalte conturi de utilizatori afectate”, se arată într-un comunicat al grupului, aflat acum în proprietatea operatorului telecom american Verizon.

Însă se asigură faptul că hackerii nu au furat nici parole, nici date bancare și nici informații legate de mijloace de plată la care au recurs proprietarii.

La jumătatea lunii decembrie 2016, Yahoo! a anunțat că a fost victima unui act de piraterie în 2013 și le-a cerut utilizatorilor să-și schimbe parolele.

Hackerii au reușit să sustragă nume de utilizatori, adrese de mail, numere de telefon, date de naștere, dar și parole de acces și răspunsuri la întrebări de securitate, a transmis Yahoo.

Pentru astfel de situații, specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender recomandă câțiva pași pe care ar trebui să-i faci ca să nu fii afectat. Iată care sunt aceștia:

1. Schimbați parola contului în cel mai scurt timp și asigurați-vă că folosiți metode de autentificare în mai mulți pași, adăugând parolei clasice, în mecanismul de logare, și numărul de telefon personal sau întrebări suplimentare de securitate. Schimbarea parolei este recomandată pentru toate conturile unde respectiva adresă de e-mail e folosită în procesul de logare. Este important să nu refolosiți pe viitor vechea parolă!

2. Fiți atenți la campanii de phising (înșelăciune). De regulă, răufăcătorii profită de breșe de securitate puternic mediatizate pentru a trimite e-mail-uri către milioane de utilizatori în numele companiei afectate. Cum utilizatorii se așteaptă să primească în această perioadă e-mailuri care să explice impactul breșei asupra datelor personale, șansele ca aceștia să deschidă un mesaj provenit în mod aparent de la Yahoo cresc semnificativ.

3. Instalați o soluție de securitate pentru a reduce riscul infectării în cazul accesării unor linkuri sau fișiere atașate cu conținut periculos. Prin accesarea unor paginii de internet infectate, utilizatorii pot descărca involuntar chiar amenințări de tip ransomware care blochează accesul la fișiere și solicită plata unei sume de bani pentru a furniza cheia de decriptare.

„Breșele care se materializează în furt de date au impact pe termen lung. Nu de puține ori hackerii care intră în posesia acestor informații abordează victimele prin e-mail-uri care par că vin din partea companiei afectate. Deoarece victima se așteaptă să fie contactată, aceasta e mai dispusă să dea click pe linkurile incluse sau să divulge informații suplimentare solicitate de hackeri”, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică al Bitdefender.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.