Țigara electronică ar putea provoca „plămân popcorn”, o boală incurabilă

țigară electronică
Foto: lindsayfox / pixabay.com

US Surgoen General`s Office distribuie în Statele Unite o broșură în care le transmite cetățenilor americani că țigările electronice pot provoca numeroase afecțiuni ale sănătății. Potrivit TheInsider.com, acțiunea vine pe fondul creșterii numărului utilizatorilor de țigări electronice în State.

Printre altele, US Surgoen General`s Office susține că țigările electronice conțin o substanță chimică numită diacetil, care a fost asociată în trecut cu sindromul de „plămân popcorn”.

Boala afectează bronhiolele, adică ramificațiile bronhiilor care pătrund în profunzimea plămânilor, cele mai mici căi aeriene. În cazul persoanelor care suferă de boală, bronhiolele se inflamează și suferă leziuni. Cicatricile rezultate în urma acestor leziuni pot bloca căile aeriene. Ca simptome sunt enumerate: tuse, dificutăți de respirație, oboseală și respirație șuierătoare.

Numele popular de „plămân popcorn” a fost dat în anul 2000. Atunci, mai mulți angajați ai unei fabrici de popcorn pentru cuptoarele cu microunde au dezvoltat această boală, după ce au fost expuși, în mod regulat, la aromă artificială de unt.

O investigație a autorităților a ajuns la concluzia că există o legătură între îmbolnăvire și faptul că muncitorii au fost expuși la diacetil, substanța conținută de aromele artificiale de unt.

Associated Press scria în 2007 că, în urma acestei anchete, mai mulți producători de popcorn au promis să nu mai folosească această substanță în aromele de unt.

În România, secretarul de Stat Raed Arafat susține că ar fi nevoie ca și țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul să fie interzise în spațiile publice.

Raed Arafat a postat pe Facebook un mesaj însoțit de un articol CNN, în care este citat un studiu realizat în perioada 2011 – 2015. Cercetarea a ajuns la concluzia că s-a înregistrat o creștere de 900% a utilizării țigărilor electronice în licee.

„900% creştere în utilizarea ţigărilor electronice în şcoli, în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescenţii. Vorbim de ţigările electronice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul.

Urmează să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent. Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dispozitive!”, scrie Arafat pe pagina sa de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.