Te pregătești să devii student în Capitală? 4 lucruri pe care ar trebui să le știi despre viața de cămin în București

Foto: Shutterstock

Viața de student înseamnă o schimbare radicală, în special pentru cei care se mută în alt oraș pentru a frecventa cursurile unei universități. Mulți din cei care vin în București la studii urmează să locuiască câțiva ani într-un cămin studențesc.

Ca să te bucuri de experiența de student în această situație, e bine să fii atât adaptabil, cât și bine informat. Iată câteva aspecte pe care e bine să le cunoști înainte să te muți la cămin:

  1. Mai puțină intimitate

Poate părea distractiv, cel puțin din postura de licean, să stai cu câteva persoane în cameră, dar dezavantajele nu sunt puține. De altfel, situația din căminele de stat nu este tocmai în concordanță cu ceea ce se așteaptă de la studenți. Spre exemplu, atunci când locuiești cu încă două sau trei persoane în cameră, e greu să faci performanță academică. Chiar dacă înveți doar la bibliotecă, șansele sunt minime să te poți bucura de somnul necesar și să te trezești la timp pentru un curs care se ține la 8 dimineața. La un cămin privat, însă, ai cel mult un coleg de cameră.

  1. Igiena precară

Totodată, la un cămin studențesc de stat, te vei confrunta cu situații nu tocmai igienice. Cel mai probabil, la un moment dat, va trebui să scapi de gândaci. În plus, dacă toaletele și dușurile sunt la comun, vei da și peste mizerie din când în când (în cel mai bun caz).

Bineînțeles, nu e o surpriză că în căminele private sunt condiții net superioare celor de la stat. Chiar dacă plătești mai mult decât la un cămin de stat, te bucuri și de avantaje pe măsură. Spre exemplu, în West Gate Studios, nu doar că spațiile la comun, cum ar fi biblioteca sau bucătăria sunt bine întreținute, ci beneficiezi gratuit și de serviciul de curățenie săptămânală în cameră.

  1. Baia de pe hol

Dezvoltatorul căminelor studențești West Gate Studios, Liviu Tudor, a locuit într-un cămin de stat când a fost student în București, într-o vreme în care majoritatea căminelor aveau toalete pe hol, la comun. Omul de afaceri mărturisește că  aceasta a fost prima cerere: ca „West Gate Studios să aibă în fiecare cameră propria baie”. Din păcate, sunt încă multe cămine studențești în care situația nu s-a schimbat, iar baia este pe hol, cum ar în Grozăvești sau în Poligrafie, ambele fiind cămine folosite de studenți de la Universitatea din București.

Acest aspect nu este unul plăcut și durează ceva timp să te obișnuiești cu baia pe hol, dar te poate consola faptul că noii tăi vecini sunt toți în aceeași situație. Însă nu uita să îți iei cu tine o pereche de șlapi cu care să poți merge la duș și un halat, dacă nu vrei să te plimbi pe holuri în prosop.  

  1. Puțin spațiu, multe lucruri

Bagajul pe care trebuie să îl iei cu tine când te muți la cămin nu este deloc mic, iar când îl raportezi la spațiul pe care îl ai într-o cameră de cămin e de-a dreptul imens. Iar pe parcurs se vor acumula multe altele, așa că va trebui să fii destul de selectiv cu lucrurile pe care le iei, dar și să fii creativ în modul în care le depozitezi. De obicei, spațiile de deasupra dulapului și de sub pat nu se lasă nefolosite.

La un cămin studențesc de stat, în cameră sunt de obicei paturi de o persoană, un dulap de haine, o masă și un scaun. Bineînțeles, vei avea nevoie de mobilă pentru depozitarea obiectelor: atât un dulap pentru lucrurile care țin de bucătărie, cât și rafturi pentru cărți și materiale pentru facultate.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.