Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că se lucrează la taxa auto 2018 pentru a opri avalanșa de mașini poluante. Mașinile cu norme de poluare Euro 2, 3 sau 4 ar putea fi taxate în funcție de emisii.
„Cu siguranţă nu va fi o taxă sau un impozit. Va fi o metodă prin care dorim foarte mult ca toate autovehiculele care circulă pe drumurile patriei şi care poluează, care au o normă inferioară de poluare euro 2, 3 sau 4, să fie taxate în funcţie de emisiile pe care le dau.
Luăm în calcul trei criterii, respectiv capacitatea cilindrică pentru care deja se plăteşte un impozit, după care luăm norma de poluare a fiecărei maşini şi emisiile de CO2 pe care le produce fiecare maşină”, a spus ministrul Gavrilescu, potrivit Hotnews.ro.
Taxa auto 2018. Calitatea aerului este în pericol
Aceasta a mai subliniat că este pusă în pericol calitatea aerului pentru că de la începutul anului au intrat în ţară foarte multe maşini poluante.
„Calitatea aerului este pusă în pericol ţinând cont că un număr foarte mare de maşini au fost introduse în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2017, comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2016, cu o creştere de 80%.
Pe de o parte acordăm, prin Administraţia Fondului de Mediu, bani pentru a finanţa fiecare român să poată să-şi cumpere o maşină nouă, care să nu polueze şi cu care să circule în siguranţă, şi pe cealaltă parte e un număr mare de maşini care au normă de poluare euro 2, euro 4.
Noi lucrăm într-un grup de lucru care are un termen de maxim 3 săptămâni astfel încât forma finală să îmi fie prezentată. Noi trebuie să facem o informare şi la Comisie, iar apoi să fie şi dezbătută”, a precizat ministrul Mediului.
La formula de calcul pentru taxa auto 2018 de poluare Ministerul Mediului lucrează împreună cu reprezentați de la Administrația Fondului de Mediu, ANAF, RAR, producătorii de autovehicule și alte asociații de profil.
Potrivit datelor Ministerului Mediului, anul acesta au intrat în România aproximativ 350.000 de mașini cu norme de poluare între Euro 2 și Euro 4. În 2016 au fost înmatriculate 146.000 de autovehicule.
Taxa auto 2018. Avantaje pentru cei care aleg mașini electrice
Ministerul Mediului a anunțat că a fost modificat ghidul de finanțare pentru programul destinat cumpărării de mașini prietenoase cu mediul.
Prin programul „Rabla Plus”, un ecotichet acordat celor care vor să cumpere un automobil 100% electric este de 10.000 de euro, iar pentru cele hibrid – 4.500 de euro.
„Ne-am confruntat cu nişte probleme şi cu ajutorul producătorilor de maşini din România şi a dealerilor care vând maşini electrice sau hibrid plug-in am făcut o modificare prin care eliminăm termenul de 31 decembrie până la care se poate emite factura pentru autovehicule electrice hibrid plug-in, în sensul că, din momentul în care s-au înscris la AFM, au un timp de 120 de zile până când acea maşină poate să intre în circuit, adică până când ea poate să fie achiziţionată.
În acelaşi timp, pentru că am constatat că foarte multe persoane s-au înscris deja la AFM pentru a-şi achiziţiona astfel de maşini pe programul „Rabla Plus”, dar încă nu au ajuns la dealer, pentru a-şi alege maşina, am pus un termen-limită maxim până la care pot să îşi depună documentele la dealer, respectiv 60 de zile”, a explicat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Numărul autovehiculelor ecologice (hibride şi electrice 100%) noi, vândute în România, în primele opt luni, a ajuns la 1.518 unităţi, în creştere cu 161% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, arată statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).
FOTO: Pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: