Țara din Uniunea Europeană care tocmai a interzis aproape toate avorturile

Varșovia. Foto: Pixabay

Curtea Supremă a Poloniei a decis că avorturile făcute în cazul fetușilor cu defecte sunt neconstituționale. 

Legislația privind avorturile din Polonia era deja printre cele mai stricte din Europa, dar decizia recentă a Curții Constituționale interzice aproape definitiv procedura.

Terminările de sarcină vor putea fi făcute doar în cazuri de viol sau incest, sau dacă sănătatea mamei este pusă în pericol, scrie BBC.

Comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei a spus că decizia reprezintă ”o zi tristă pentru drepturile femeilor”.

”Înlăturarea bazei legale pentru avorturi în Polonia este echivalentă cu o interdicție și încalcă drepturile omului”, a scris Dunja Mijatovic pe Twitter.

Legea din 1993, care permitea avorturile în cazul fetușilor cu dizabilități, a fost contestată de parlamentarii partidului naționalist aflat la putere în Polonia. Partidul Lege și Justiție a ales și majoritatea judecătorilor Curții Constituționale din Polonia.

Aproape toate avorturile din Polonia, peste 98%, erau făcute în baza legii care acum a fost declarată neconstituțională.

Decizia vine într-un moment de criză sanitară, cu adunările de oameni fiind limitate la cel mult 10 persoane în mare parte din Polonia, astfel că un eventual protest al femeilor este imposibil.

Chiar și așa, majoritatea polonezelor merg peste granițe să își termina sarcinile nedorite, cel puțin 80.000 în fiecare an. În Polonia, în schimb, în 2019 au fost făcute doar aproximativ 1.000 de avorturi.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.