Tânără care strângea semnături pentru „Fără penali”, hărțuită de polițiști

fără penali ovidiu
Foto: Captură Facebook

O tânără care strângea semnături în orașul Ovidiu din județul Constanța pentru o Românie fără penali în funcții publice a fost luată la rost de polițiștii locali, care nu i-au dat voie să stea pe bancă pe faleză și au trimis-o pe o altă stradă din localitate.

Inițial, un polițist îmbrăcat civil a venit la Veronica Enușcă și i-a cerut să îi prezinte actul de identitate pe motiv că îi pare o persoană „suspectă”.

După ce i-a văzut cartea de identitate, polițistul a găsit de cuviință să o ia peste picior. „V-ați vopsit blondă ca să păreți mai interesantă”, i-a spus el.

Apoi a venit un alt polițist care și-a notat datele de identificare ale Veronicăi Enușcă într-o agendă.

La final, polițistul i-a cerut să plece de pe faleză. Când tânăra l-a întrebat de ce, acesta i-a răspuns „Pentru a nu fi interpretată greșit de alte persoane”.

Întrebat din nou „De ce?”, polițistul a jignit-o pe tânără, spunându-i că „pare penibilă”: „Eu v-am spus, dumneavoastră puneți de multe ori o întrebare care nu-și are rostul. Și păreți penibilă”.

Veronica Enușcă a continuat să întrebe ce lege încalcă dacă rămâne să strângă semnături pe faleză și nu pe o stradă oarecare.

„Deci puteți să rămâneți pe bancă cât doriți, fără să faceți sondajul de care vreți dumneavoastră (strângerea de semnături pentru „Fără penali” în funcții publice – n.r.). Pentru sondajul respectiv trebuia să vă adresați primăriei, făceați o cerere până vineri când a avut program, astăzi nu există program acolo. Dacă vreți luni, există program și faceți. Și în cursul săptămânii viitoare puteți să veniți când vreți dumneavoastră, dar faceți întâi cererea”, i-a mai spus polițistul.

Până la urmă, tânăra a fost obligată să plece de pe faleză.

Ea a și povestit pe Facebook incidentul și a publicat filmarea realizată în timpul discuției cu polițiștii: „Stăteam pe o băncuță pe faleză îmbrăcată într-un tricou #fărăpenali și așteptam niște colegi când mi s-a spus să părăsesc zona. Cred și eu că sunt emoționată când 6 bărbați încearcă să mă determine să părăsesc spațiul public, când îmi spun că nu mă privește cum se numesc, că „par penibilă” și că „mă bagă la dubă”. Până la urmă am plecat”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.