Tânăra care a învins Poliția Română în instanță, după ce fusese exmatriculată pe motiv de boală

Anamaria Buș
Anamaria Buș. Foto: Facebook

O tânără din județul Alba, exmatriculată de la Școala de Poliție din Cluj-Napoca din cauza unei boli tratabile, a învins în justiție instituția și a încheiat studiile, devenind polițistă, relatează „Adevărul”.

Anamaria Buș a a depus jurământul pentru a deveni polițistă vineri, 7 aprilie. Tânăra a intrat la Școala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj – Napoca în anul 2018, dar din cauza unei boli de plămâni a fost exmatriculată în anul 2019.

Conducerea școlii ceruse avizul comisiei medico-militare de la Spitalul Militar din Cluj, care a stabilit că Anamaria nu era aptă medical pentru a continua cursurile.

A fost internată la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, unde a urmat un tratament și s-a vindecat. După vindecare însă, conducerea școlii nu a vrut să o reîncadreze ca elev.

Așa că în anul 2020 Anamaria Buș a dat instituția în judecată. Dosarul s-a judecat la Tribunalul Alba, iar instanța i-a dat dreptate tinerei și a obligat instituția școlară să îi reevalueze situația medicală și să o reîncadreze ca elevă dacă îndeplinea baremul medical.

Ulterior, Anamaria Buș a fost reîncadrată în Școala de Poliție, iar în 2023 a finalizat studiile.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.